Főzősuli hírlevél

Főzősuli

Főzőiskola kicsiknek és nagyoknak - tanuljunk meg egyszerűen finomakat főzni.

Friss hozzászólások

Címkék

à (1) abálás (1) alapanyag (3) alapok (34) Aliz Cukrász műhelye (1) alma (3) álomsüti (1) amerikai (2) ananász (1) aprósütemény (9) aprósüti (1) arleux (1) a nyár ízei (6) baba (1) babapiskóta (1) babareceptek (2) babatorta (1) bacon (1) banán (2) baracklekvár (1) barackos (3) barackrémleves (1) bárányborda (1) barnacukor (1) barna rántás (1) Bársony Ottília (1) befőtt (1) befőzés (1) bélszín (1) besűrítés (3) bill (2) biztonság (2) blansírozás (1) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bors (5) bors fajták (1) bortészta (1) bundázás (2) burgonya (2) burgonyafőzelék (1) burgonyás galuska (1) búzadara (2) búzaliszt (2) comb (2) csécsi pecsenye (1) csirkecomb (2) csirkehús (4) csirkemell (2) csirkepörkölt (1) csirketorta (1) csőben sült (1) csokiital (1) csokis (11) csokis kocka (1) csokis máz (1) csokis torta (1) csokitáska (1) csokoládés-sárgabarackos (1) csokoládé ital (1) csöröge (1) csülök (1) dagadó (1) darálthús (2) desszert (4) dinsztelés (2) dió (3) diós guba (1) diós sütemény (2) dunsztolás (1) Édeske cukrászda (1) édesség (5) édes aprósütemény (4) eper (1) étel (4) ételek behabarása (1) ételek berántása (1) fahéj (9) fahéjas almás rózsák (1) fahéjas édesség (5) fahéjas sült sütőtök vaníliafagyival (1) fahéjas sütőtökös palacsinta (1) fánk (1) fartő (1) fasírt (1) fehérbors (1) fehérpecsenye (1) fehér rántás (1) fejessaláta (1) feketebors (1) feketepecsenye (1) felhasználása (2) felsál (2) feta (1) finomliszt (1) fokhagyma (7) fokhagymás (1) földtúrás torta (1) forgácsfánk (1) forralás (1) forrázás (1) forró csoki (1) forró ital (1) főzés (20) főzőiskola (20) főzősuli (20) főzősuli közösség (1) francia (2) francia konyha (2) frankfurti leves (1) frissítő (1) füstölt sonka (1) füstölt szalonna (1) fűszer (4) fűszerek (4) fűszerezés (4) galuska (2) gasztroblog (2) gasztronómia (1) gofri (1) gofrisütő (1) gofri sütése (1) görög saláta (1) graham kenyér (1) graham liszt (1) gratinée (1) gratinírozás (1) grill (5) grillezés (2) grillpác (3) grillpácok (1) grillsütés (2) grillsütő (1) grillsütő begyújtása (1) grillsütő tisztítása (1) grillszósz (1) grill ételek (2) gyerekzsúr (2) gyümölcsleves (3) gyümölcsös diós pite (1) gyümölcsszörp (1) gyurma (1) gyurmázás (1) habarás (1) habarás készítés (1) hagyma (2) hagymaleves (2) halottak napja (1) hamvazószerda (3) hátszín (2) házi (1) házi túró rudi (1) hellókarácsony (2) hideg (1) higiénia (2) (1) hogyan kell befőzni (1) hogyan kell grillezni (3) hogyan kell habarni (1) hogyan kell húst sütni (2) hogyan kell kovászos uborkát készíteni (1) hogyan kell lekvárt főzni (1) hogyan kell muffint sütni (1) hogyan kell nokedlit szaggatni (2) hogyan kell palacsintát sütni (1) hogyan kell panírozni (2) hogyan kell rántást készíteni (1) hogyan kell só liszt gyurmát készíteni (1) hólabda (1) Hol bújkálsz Cinege (1) humor (1) húshagyókedd (3) húsklopfoló (2) húsvét (2) húsvéti (1) húsvéti tojás (1) indanet (1) ital (1) jack olantern (1) juhtúró (3) juhtúrós (1) juhtúrós rakott sertésszelet (1) juhtúrós receptek (3) Julia Child (1) julie and julia (2) július 14. (1) kacsamell (1) kakukkfű (1) kapor (1) káposzta (1) kapros juhtúrós falatok (1) karácsony (3) karaj (2) karamellizált ananász (1) kávés (1) kecskerutafű (1) kéksajtos párnácska (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (2) kenyérkocka (1) kenyérrecept (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kevert tészta (2) kifli (1) kifújt tojás (1) kígyóuborka (1) kiőrlésű (1) klopfolás (4) klopfoló (2) kocka (1) koktélparadicsom (1) kókusz (2) kókuszkocka (1) kolbász (1) konyha (2) konyhamérleg (1) kovászos (1) kovászos uborka (4) koviubi (2) kozák sapka (1) közösség (1) krémlevesek (1) krumpli (3) krumplifőzelék (1) kukoricaliszt (1) kukta (1) lapocka (2) lawson (1) lecsó (1) lekvár (2) lekvárfőzés (1) lekváros táska (1) levelestészta (7) leveles tészta (7) leves (1) levesbetét (1) lilahagyma (1) liszt (2) lisztfajták (1) lisztszórás (2) locsoló öntet (1) loignon (1) madártej (1) máglyarakás (2) majonéz (1) majoránna (2) majoranna (6) makó (1) mákos guba (1) malac (1) málna (1) málnás (2) málnaszörp (1) marha (1) marhahús (2) marhahús részei (1) marhahús részei és felhasználásuk (1) marhasültes (1) marinád (2) mártás (1) mártás készítés (1) Mastering the art of French Cooking (1) máz (1) mazsolás kalácspuding (1) mazsolás madárkák (1) medela (1) meggy (3) meggyleves (1) melegszendvics (1) mérés (1) meryl streep (1) mézes (1) mindenszentek (3) mindent egybe tészta (2) mozi (1) muffin (1) muffin tészta (1) Murphy törvényei (1) nigella (2) nokedli (1) nyár (1) nyárs (2) olaj (1) oldalas (3) oldalas sütése (1) olívabogyó (1) öntet (2) őszibarack (2) óvoda (1) pác (2) páclé (3) páclé receptek (1) pácolás (4) palacsinta (3) palacsintatészta (3) palacsinta sütése (1) panírozás (3) paprika (1) paradicsom (2) paris (2) párizs (2) parmezán (1) párolás (4) párolóedény (3) petrezselymes (1) petrezselymes krumpli (1) pirítás (1) pirítós (1) pirosbors (1) pirospaprika (3) pogácsa (1) póréhagyma (1) Quiché (1) rakott krumpli (1) rakott zöldbab (1) rántás (2) rántás készítés (2) rántott (2) rántott hús (2) ratyli (1) rázott tészta (3) recept (61) receptek (5) részei (1) rétesliszt (1) ribizli (2) ribizlis vörösáfonyás pite (1) rigó jancsi (1) rizsliszt (1) rostonsült (1) roston sütés (4) rozmaring (1) rózsabors (1) rozsliszt (1) sajt (3) sajtos kocka (1) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack (4) sárgabaracklekvár (1) sárgabarackos quiché (1) savanyúság (1) sertés (1) sertéscomb (2) sertéshús (2) sertéssült (1) sodó (1) sonka (3) sonkás batyu (1) sonkás kocka (1) sonkás sajtos párnácska (1) sonkás tészta (1) sörtészta (2) sós aprósütemény (1) soupe (1) só liszt (1) só liszt gyurma (1) spenót (1) sült (2) sült hús (2) sült húsos zsíros kenyér (2) sült krumpli (1) sűrítés (3) sütemény (14) süteménytészta (14) süteménytészta alaprecept (3) süteménytészta készítés (8) sütés (17) sütés nélkül készíthető (2) sütés sütőben (14) süti (12) sütőtök (6) sütőtök fajták (1) sütőtök felhasználása (4) sydney (1) sydney szakácsa (1) szakácsa (1) szavazás (2) szendvics (1) szikkadt kenyér (1) szikkadt kenyér felhasználása (2) szoptatás (1) szörp (2) sztrapacska (1) szűzérme (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (1) tárkonyos csirkeragu (1) tartósítás (1) tejföl (1) tejnövelés (2) tejserkentő (2) teljes (1) tojás (3) tojásleves (1) tojásos lecsó (1) tojásos nokedli (1) tojás kifújása (1) tök (2) töklámpás (1) töltelék (1) töltött csirkecomb (2) töltött káposzta (1) tönkölybúzaliszt (1) torta (2) trendi (1) triplacsokis mogyorós (1) túró (5) túrórudi (1) túrós (2) túrós pogácsa (1) túrós receptek (5) túrótorta (2) túróval töltött zsemle (1) túró rudi (1) tüttyölt (1) ubi (1) üdítő (1) újburgonya (1) újkrumpli (1) urtica urens (1) vanília (4) vaníliafagyi (1) vaníliamártás (2) vaníliaöntet (1) vaníliapuding (2) vaníliasodó (2) világos rántás (1) virsli (3) virslis falatok (1) vörösáfonya (1) vörösáfonya mázas sonka (1) zöldbab (1) zöldbors (1) zöldséges (1) zsálya (1) zsemle (1) zsemlemorzsa (1) zsemleszínű rántás (2) zsúr (1) Címkefelhő

Linkblog

Bill marhasültes szendvicse

2009.09.25. 08:39 | kocoska77 | 3 komment

A minap álltam a közértben a húspult előtt azon tanakodva, hogy mit is főzzek a hétvégén, mikor megláttam egy darab hátszínt, és eszembe jutott róla egy marhahúsos szendvics, aminek ugyan nem sok köze van a vasárnapi ebédhez, viszont imádjuk:) Anno a Bill, Sydney szakácsa c. műsorból szedtem, és nagy becsben tartom azóta is, mert nagyon finom:)

Íme a receptje:

Marhasültes szendvics

Hozzávalók:

hátszín szeletek
1 lilahagyma
olivaolaj
balzsamecet
kenyér

bors
paradicsom
saláta

Fokhagymás majonézhez:

majonéz
fokhagyma

bors
balzsamecet

A fokhagymás majonéz elkészítése:

A majonézt egy tálba nyomjuk, fokhagymapréssel néhány gerezd fokhagymát préselünk bele, sózzuk, borsozzuk, kevés balzsamecetet öntünk hozzá, majd jól összekeverjük.

Husi, hagyma elkészítése:

A lilahagymát csíkokra vágjuk, serpenyőbe tesszük, tetejére kevés olivaolajat öntünk. Megkeverjük, csepegtetünk rá egy kevés balzsamecetet is, és együtt üvegesre fonnyasztjuk.
A hátszín szeleteket megkenjük olivaolajjal (ne vastagon!), és mikor kész a hagyma, azt kiszedjük egy kis tálba, a visszamaradt szaftjára tesszük a hússzeleteket. A serpenyőbe ne öntsetek külön olajat, csak ami a húson van, annyi legyen. Megsütjük mindkét oldalát – ki-ki milyen véresen szereti, attól függ, mennyire:) Azért túl sokáig ne süssétek, mert olyan lesz, mint a bocskortalp :) Ha kész, kiszedjük a serpenyőből és jöhet a szendvics összeállítása:

2 szelet puha kenyérre fokhagymás majonézt kenünk, rá paradicsomkarikákat, salátalevelet teszünk (itt is lehet kicsit borsozni, ha valaki szereti a csípősebb, borsosabb kajákat, én nem, úgyhogy én nem szoktam), ráfektetjük a husit, tetejére halmozunk egy adag balzsamecetes lilahagymát, végül befedjük a másik szelet kenyérrel.

  • Sózni én úgy szoktam a húsokat, hogy mindkét oldalát egyenletes vékony rétegben megszórom vele, borsozni pedig csak annyira, hogy úgy nézzen ki, mint egy mákos tészta kevés mákkal (de én nem szeretem az erős, csípős kajákat, csak annyira borsozom, amibe kell, hogy hozzáadjon az ízéhez, de még ne érezzem ki belőle). Ami a balzsamecetet, ill. a fokhagymás majonéz fűszerezését illeti: mindig fokozatosan, egyszerre csak kis adagokkal ízesítsetek, és kóstolgassátok, finom-e így nektek. A balzsamecetből kevés kell csak, mert erőteljes íze van, a fokhagymával is fokozatosan ízesítsetek, mert nagyon domináns ízű fűszer. A hús sütéséhez nehéz bárminemű tanácsot adni, mert attól függ, ki mennyire sülten vagy véresen szereti –próbáljátok ki, nektek melyik jön be, és írjátok meg, hogy ízlett:)

Címkék: bill recept fokhagymás marhahús majonéz szendvics hátszín sydney szakácsa marhasültes

A bejegyzés trackback címe:

https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr811403365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-gabe- 2009.10.22. 15:43:17

Szia!

Szeretném elkészíteni ezt a szendvicset, de abszolút konyhai analfabétaként felmerült bennem egy rakás kérdés. Remélem nem haragszol, ha kérdezek:

1.) Fokhagymás majonéz: odáig megvan a dolog, hogy a fokhagymagerezd külső héját leszedem, gondolom a kemény végeit is le kell vágni, (vagy préseléskor ez mindegy?), de nagyjából mennyi majonézt szoktál használni, hogy elég legyen 2-3 szendviicshez?

2.) Az is ok, hogy óvatosan fűszerezzek, de amíg a só/borsnál ez viszonylag egyszeűen megoldható, a fokhagymánál már bonyolultabb. Gondolom ne egyesével pucoljam/préseljem a hagymát közben kóstolgatva, de akkor hány darabbal induljak neki. 2-3 fokhagyma megfelelő indítás, vagy az már túl fokhagymássá teszi a majonézt?

3.) "tetejére kevés oliva olajat": mennyi a kevés? Teljesen ellepje a hagymát, vagy épp csak alatta legyen egy kicsi, vagy mindegy?

4.) a balzsamecettel egyébként fontos, hogy rottyanjon egyet a hagyma, vagy ha kevés lett, akkor utólag is rakhatok hozzá?

Bocsi, ha nagyon alap dolgokat is meg kérdezek, de tapasztalat híján ezek nem egyértelmű dolgok.

Üdv,

Gabe

kocoska77 2009.10.23. 14:02:10

@-gabe-: Szia Gabe!

Nem haragszom,örülök, hogy érdeklődsz:) Igyekszem sorban válaszolni rájuk:

1.) Azt megmondani, hogy mennyi majonéz kell a szendvicshez, legalább annyira nehéz, mint azt meghatározni, hogy összesen mennyi majonézt/kechupot eszel a sültkrumplidhoz. Őszintén szólva még magamnak se mindig találom el, sokszor kell új adagot csinálnom félúton. Én rendszerint fogok egy kis tálkát, beleöntök saccra egy adag majonézt, megpucolok kb. 2-3 gerezd fokhagymát (a mennyiség a gerezd méretétől is függ és igen, a kemény végeit is levágom) és fokhagymapréssel belenyomom a majonézbe, majd összekeverem. Nehéz mennyiséget mondani, mert sok mindentől függ: Hány szelet és mekkora szelet húst sütsz meg? Mennyire vastagon megmajonézezve szereted? Ezek csak akkor derülnek ki, ha nekiállsz. Ha nem elég a majonéz, legfeljebb csinálsz még:) Kezdj mondjuk egy kistálka feléig töltött majonézmennyiséggel.

2.) Ehhez azt kellene tudni, hogy végül mennyi majonézzel indulsz neki:) Egyszerre 2 gerezdnél ne tegyél bele többet. Keverd össze, és kóstold meg -ha finom, és érzed, hogy fokhagymás, nem sima majonézíz, akkor elég bele. Ha kevés, nyomj bele még egy gerezddel, keverd össze és kóstold újra. Ha túl fokhagymás, keverj hozzá egy kis majonézt.

3. ) A kevés az néhány evőkanálnyit jelent. Én kb. 2, max. 3 kanálnyit teszek, de ez is függ attól, hogy mennyi a hagymád. Nincs különösebb jelentősége, ha kicsit több vagy kevesebb, de azért ne ragadjon/égjen le a hagyma, ill. ne lepje el az olaj.

4. Nem igazán tud rottyanni, mert nem kell rá annyi folyadék:) De a hagymát a balzsamecettel együtt fonnyasszuk meg, vagyis ne a végén, hanem az elején tedd a hagymára, és úgy hagyd -időnként kevergetve-, hogy összeessen a hagyma.

Remélem tudtam segíteni. Vágj bele bátran, a legjobb tanítómester úgyis a tapasztalat:)

Kócoska

-gabe- 2009.10.24. 16:50:40

Köszi az infókat, így már el merem kezdeni. Majd beszámolok róla, hogyan sikerült.

Üdv,

Gabe