Főzősuli

Főzőiskola kicsiknek és nagyoknak - tanuljunk meg egyszerűen finomakat főzni.

Főzősuli hírlevél

Friss hozzászólások

Címkék

à (1) abálás (1) alapanyag (3) alapok (34) Aliz Cukrász műhelye (1) alma (3) álomsüti (1) amerikai (2) ananász (1) aprósütemény (9) aprósüti (1) arleux (1) a nyár ízei (6) baba (1) babapiskóta (1) babareceptek (2) babatorta (1) bacon (1) banán (2) baracklekvár (1) barackos (3) barackrémleves (1) bárányborda (1) barnacukor (1) barna rántás (1) Bársony Ottília (1) befőtt (1) befőzés (1) bélszín (1) besűrítés (3) bill (2) biztonság (2) blansírozás (1) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bors (5) bors fajták (1) bortészta (1) bundázás (2) burgonya (2) burgonyafőzelék (1) burgonyás galuska (1) búzadara (2) búzaliszt (2) comb (2) csécsi pecsenye (1) csirkecomb (2) csirkehús (4) csirkemell (2) csirkepörkölt (1) csirketorta (1) csőben sült (1) csokiital (1) csokis (11) csokis kocka (1) csokis máz (1) csokis torta (1) csokitáska (1) csokoládés-sárgabarackos (1) csokoládé ital (1) csöröge (1) csülök (1) dagadó (1) darálthús (2) desszert (4) dinsztelés (2) dió (3) diós guba (1) diós sütemény (2) dunsztolás (1) Édeske cukrászda (1) édesség (5) édes aprósütemény (4) eper (1) étel (4) ételek behabarása (1) ételek berántása (1) fahéj (9) fahéjas almás rózsák (1) fahéjas édesség (5) fahéjas sült sütőtök vaníliafagyival (1) fahéjas sütőtökös palacsinta (1) fánk (1) fartő (1) fasírt (1) fehérbors (1) fehérpecsenye (1) fehér rántás (1) fejessaláta (1) feketebors (1) feketepecsenye (1) felhasználása (2) felsál (2) feta (1) finomliszt (1) fokhagyma (7) fokhagymás (1) földtúrás torta (1) forgácsfánk (1) forralás (1) forrázás (1) forró csoki (1) forró ital (1) főzés (20) főzőiskola (20) főzősuli (20) főzősuli közösség (1) francia (2) francia konyha (2) frankfurti leves (1) frissítő (1) füstölt sonka (1) füstölt szalonna (1) fűszer (4) fűszerek (4) fűszerezés (4) galuska (2) gasztroblog (2) gasztronómia (1) gofri (1) gofrisütő (1) gofri sütése (1) görög saláta (1) graham kenyér (1) graham liszt (1) gratinée (1) gratinírozás (1) grill (5) grillezés (2) grillpác (3) grillpácok (1) grillsütés (2) grillsütő (1) grillsütő begyújtása (1) grillsütő tisztítása (1) grillszósz (1) grill ételek (2) gyerekzsúr (2) gyümölcsleves (3) gyümölcsös diós pite (1) gyümölcsszörp (1) gyurma (1) gyurmázás (1) habarás (1) habarás készítés (1) hagyma (2) hagymaleves (2) halottak napja (1) hamvazószerda (3) hátszín (2) házi (1) házi túró rudi (1) hellókarácsony (2) hideg (1) higiénia (2) (1) hogyan kell befőzni (1) hogyan kell grillezni (3) hogyan kell habarni (1) hogyan kell húst sütni (2) hogyan kell kovászos uborkát készíteni (1) hogyan kell lekvárt főzni (1) hogyan kell muffint sütni (1) hogyan kell nokedlit szaggatni (2) hogyan kell palacsintát sütni (1) hogyan kell panírozni (2) hogyan kell rántást készíteni (1) hogyan kell só liszt gyurmát készíteni (1) hólabda (1) Hol bújkálsz Cinege (1) humor (1) húshagyókedd (3) húsklopfoló (2) húsvét (2) húsvéti (1) húsvéti tojás (1) indanet (1) ital (1) jack olantern (1) juhtúró (3) juhtúrós (1) juhtúrós rakott sertésszelet (1) juhtúrós receptek (3) Julia Child (1) julie and julia (2) július 14. (1) kacsamell (1) kakukkfű (1) kapor (1) káposzta (1) kapros juhtúrós falatok (1) karácsony (3) karaj (2) karamellizált ananász (1) kávés (1) kecskerutafű (1) kéksajtos párnácska (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (2) kenyérkocka (1) kenyérrecept (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kevert tészta (2) kifli (1) kifújt tojás (1) kígyóuborka (1) kiőrlésű (1) klopfolás (4) klopfoló (2) kocka (1) koktélparadicsom (1) kókusz (2) kókuszkocka (1) kolbász (1) konyha (2) konyhamérleg (1) kovászos (1) kovászos uborka (4) koviubi (2) kozák sapka (1) közösség (1) krémlevesek (1) krumpli (3) krumplifőzelék (1) kukoricaliszt (1) kukta (1) lapocka (2) lawson (1) lecsó (1) lekvár (2) lekvárfőzés (1) lekváros táska (1) levelestészta (7) leveles tészta (7) leves (1) levesbetét (1) lilahagyma (1) liszt (2) lisztfajták (1) lisztszórás (2) locsoló öntet (1) loignon (1) madártej (1) máglyarakás (2) majonéz (1) majoránna (2) majoranna (6) makó (1) mákos guba (1) malac (1) málna (1) málnás (2) málnaszörp (1) marha (1) marhahús (2) marhahús részei (1) marhahús részei és felhasználásuk (1) marhasültes (1) marinád (2) mártás (1) mártás készítés (1) Mastering the art of French Cooking (1) máz (1) mazsolás kalácspuding (1) mazsolás madárkák (1) medela (1) meggy (3) meggyleves (1) melegszendvics (1) mérés (1) meryl streep (1) mézes (1) mindenszentek (3) mindent egybe tészta (2) mozi (1) muffin (1) muffin tészta (1) Murphy törvényei (1) nigella (2) nokedli (1) nyár (1) nyárs (2) olaj (1) oldalas (3) oldalas sütése (1) olívabogyó (1) öntet (2) őszibarack (2) óvoda (1) pác (2) páclé (3) páclé receptek (1) pácolás (4) palacsinta (3) palacsintatészta (3) palacsinta sütése (1) panírozás (3) paprika (1) paradicsom (2) paris (2) párizs (2) parmezán (1) párolás (4) párolóedény (3) petrezselymes (1) petrezselymes krumpli (1) pirítás (1) pirítós (1) pirosbors (1) pirospaprika (3) pogácsa (1) póréhagyma (1) Quiché (1) rakott krumpli (1) rakott zöldbab (1) rántás (2) rántás készítés (2) rántott (2) rántott hús (2) ratyli (1) rázott tészta (3) recept (61) receptek (5) részei (1) rétesliszt (1) ribizli (2) ribizlis vörösáfonyás pite (1) rigó jancsi (1) rizsliszt (1) rostonsült (1) roston sütés (4) rozmaring (1) rózsabors (1) rozsliszt (1) sajt (3) sajtos kocka (1) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack (4) sárgabaracklekvár (1) sárgabarackos quiché (1) savanyúság (1) sertés (1) sertéscomb (2) sertéshús (2) sertéssült (1) sodó (1) sonka (3) sonkás batyu (1) sonkás kocka (1) sonkás sajtos párnácska (1) sonkás tészta (1) sörtészta (2) sós aprósütemény (1) soupe (1) só liszt (1) só liszt gyurma (1) spenót (1) sült (2) sült hús (2) sült húsos zsíros kenyér (2) sült krumpli (1) sűrítés (3) sütemény (14) süteménytészta (14) süteménytészta alaprecept (3) süteménytészta készítés (8) sütés (17) sütés nélkül készíthető (2) sütés sütőben (14) süti (12) sütőtök (6) sütőtök fajták (1) sütőtök felhasználása (4) sydney (1) sydney szakácsa (1) szakácsa (1) szavazás (2) szendvics (1) szikkadt kenyér (1) szikkadt kenyér felhasználása (2) szoptatás (1) szörp (2) sztrapacska (1) szűzérme (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (1) tárkonyos csirkeragu (1) tartósítás (1) tejföl (1) tejnövelés (2) tejserkentő (2) teljes (1) tojás (3) tojásleves (1) tojásos lecsó (1) tojásos nokedli (1) tojás kifújása (1) tök (2) töklámpás (1) töltelék (1) töltött csirkecomb (2) töltött káposzta (1) tönkölybúzaliszt (1) torta (2) trendi (1) triplacsokis mogyorós (1) túró (5) túrórudi (1) túrós (2) túrós pogácsa (1) túrós receptek (5) túrótorta (2) túróval töltött zsemle (1) túró rudi (1) tüttyölt (1) ubi (1) üdítő (1) újburgonya (1) újkrumpli (1) urtica urens (1) vanília (4) vaníliafagyi (1) vaníliamártás (2) vaníliaöntet (1) vaníliapuding (2) vaníliasodó (2) világos rántás (1) virsli (3) virslis falatok (1) vörösáfonya (1) vörösáfonya mázas sonka (1) zöldbab (1) zöldbors (1) zöldséges (1) zsálya (1) zsemle (1) zsemlemorzsa (1) zsemleszínű rántás (2) zsúr (1) Címkefelhő

Linkblog

Utolsó kommentek:

Teiresias 2016.11.26. 00:03:00

A pirított kenyér/zsemlekocka a zsemlegombóchoz is alap, ami pedig alap pl. a vadashoz... :)

Bejegyzés: Megmaradt szikkadt kenyér, zsemle, kifli felhasználása

adla 2014.08.10. 23:16:00

a blogod pedig tetszik, rendkívül hasznos; üdv! :)

Bejegyzés: Párolóedény pro és kontra

adla 2014.08.10. 23:14:20

jah, még egy dolog - pro -, amit nem említettél meg:

én nem használok mikrót már néhány éve, helyette a párolóban melegítem meg az ételeket - akár a hűtőből kivett készételt is - fogyasztás előtt, nagyon gyorsan megvan, és sem az állaga, sem az íze nem változik meg, plusz a mikrohullámok okozta molekuláris (vagy milyen;) károsodást is megúsztuk, tiszta haszon! ;)

Bejegyzés: Párolóedény pro és kontra

adla 2014.08.10. 23:09:15

szia, jó kis összegzést sikerült összeszedned, osztom is szinte mindet, egyetlen mondat kivételével, és ez az utolsó: nem lesz "plötty" a zöldség az elektromos párolóedényben, éppen ellenkezőleg, gyönyörű színük és formájuk marad - számomra ez volt a legnagyobb meglepetés, amikor először kipróbáltam -, valamint az ízük is eltérő a hagyományos kevés zsiradékon való pároláshoz képest (pláne a főzéshez!).

ami pedig a vízkövesedést illeti, az valós probléma, ha kemény a víz a környéken - mint nálunk is -, de azért nem egyetlen használat után merül ez fel, hanem inkább 6-8 után, bár nálam 10 is elmegy, simán... viszont könnyű vízkőteleníteni: este ecetet és vizet tölt bele az ember a leírás szerint, reggel pedig kiönti - én ezt még takarékos módon tisztításra is felhasználom (pl. a mosogatóba, stb.)

Bejegyzés: Párolóedény pro és kontra

Lív36 2012.10.05. 14:06:44

Gyógyászaton túl egyes illóolajok kiválóan alkalmasak tartósításra is. Ilyen például a citrom olaj, amellyel szörpöket, lekvárokat lehet tartósítani, vagy a bazsalikom, a rozmaring, fekete bors és az oregano olajok, amelyekkel a paradicsomos készítményeket (házi pizzaszósz, lecsó, tésztaszósz, stb). Használatuk nagyon egyszerű: a megfelelő olajokból és frakcionált kókuszolajból keveréket készítek: pl 5 evőkanál kókusz + 5 csepp citrom. Ebből a keverékből annyit teszek az üvegbe, hogy az olajréteg ellepje, ezáltal légmentesen lezárja a tartósítandó étel felületét.
A felsorolt olajok mindegyike gombaölő, fertőtlenítő hatású, így a penészgombák nem tudnak elszaporodni. A frakcionált kókuszolaj nem avasodik, ezért érdemes azt használni.
Kiváló természetes módszer, amivel el lehet kerülni a vegyszerek használatát.
www.gyogyitoolaj.hu

Bejegyzés: A sikeres befőzés titkai

kocoska77 2012.07.29. 01:25:37

@titokmacsek: Hehe... nekem is onnan van bazsalikomom általában, mert még sosem maradt meg, de pl. a rozmaring kint pompázik a kiskertemben, abból nem vagyok a boltira rászorulva :-)

Bejegyzés: Egy könnyű nyáresti vacsora... Görög saláta

kocoska77 2012.07.28. 19:59:29

@Hobbychef: Köszönöm :-) Őszintén szólva én hallottam már az ellenkezőjét is, hogy bazsalikommal "az igazi"... Szerintem az a
legfontosabb, hogy kinek hogy ízlik :-) Borecettel még nem próbáltam egyébként...

Bejegyzés: Egy könnyű nyáresti vacsora... Görög saláta

titokmacsek 2012.07.28. 19:43:01

@kocoska77: nekem is csak cserepes, multiból vett szokott lenni, de akkor még vajaskiflihez is :)

Bejegyzés: Egy könnyű nyáresti vacsora... Görög saláta

kocoska77 2012.07.28. 19:41:12

@titokmacsek: Jóvanna, friss fűszernövénnyel persze hogy finomabb, már akinek van. Nekem momentán egyébként nincs is friss bazsalikomom, bár szokott lenni. De pl. petrezselymem, mentám vagy rozmaringom van ;-)

Bejegyzés: Egy könnyű nyáresti vacsora... Görög saláta

Hobbychef · http://hobbychef/blog.hu 2012.07.28. 16:57:26

Guszta lett a görög salátád. A bazsalikomot én elhagynám, az inkább az olasz konyha jellemzője.Tennék viszont bele még paptikát, borecetet.

Bejegyzés: Egy könnyű nyáresti vacsora... Görög saláta

titokmacsek 2012.07.28. 13:55:10

friss!bazsalikomot! a morzsolt az csak morzsolt.

Bejegyzés: Egy könnyű nyáresti vacsora... Görög saláta

-gabe- 2012.07.27. 22:20:52

@atila68: érzem én az iróniát a soraidban, de nem bírom ki ;) "Pető Gyula a Mátyás pince ügyvezető igazgatója több évtizedes hazai és külföldi tapasztalatát foglalja össze az Ételkészítési ismeretek című könyvében."

Bejegyzés: A nyár ízei: Lecsó

atila68 (törölt) 2012.07.27. 20:22:27

@-gabe-: Ki az a Pető?
Teccikérteni?

Bejegyzés: A nyár ízei: Lecsó

kocoska77 2012.07.24. 22:36:32

@titokmacsek: A cukkinis ismerős, de patisszonnal még nem csináltam, finomnak hangzik...
Jól fejlett franciamániásként Ratatouille -t is szeretnék még főzni :-)

Bejegyzés: A nyár ízei: Lecsó

titokmacsek 2012.07.24. 22:02:38

@kocoska77: eskü, hogy nem néztem meg, hogy a tiéd :)
Ja! a cukkini sem ront rajta, sőt apu patisszonnal is csinálja, ha olyanja van.

Bejegyzés: A nyár ízei: Lecsó

kocoska77 2012.07.24. 21:51:18

@titokmacsek: Na, most elpirultam :-) Köszi a dícséretet... :-)

Bejegyzés: A nyár ízei: Lecsó

-gabe- 2012.07.24. 21:44:50

@atila68: "a lecsó húsos, nem csípős zöldpaprikából és jó kemény húsú paradicsomból készül." Pető Gyula - Ételkészítési ismeretek

Bejegyzés: A nyár ízei: Lecsó

kocoska77 2012.07.24. 21:36:58

@atila68: csapd hozzá még a négy oldalú dobókockát, és készen vagyunk ;-)

Bejegyzés: A nyár ízei: Lecsó

titokmacsek 2012.07.24. 21:35:15

@kocoska77: pláne! :D
node nem offolnék szét egy príma kis szakmai blogot.:)

Bejegyzés: A nyár ízei: Lecsó