Főzősuli

Főzőiskola kicsiknek és nagyoknak - tanuljunk meg egyszerűen finomakat főzni.

Friss hozzászólások

Címkék

à (1) abálás (1) alapanyag (3) alapok (34) Aliz Cukrász műhelye (1) alma (3) álomsüti (1) amerikai (2) ananász (1) aprósütemény (9) aprósüti (1) arleux (1) a nyár ízei (6) baba (1) babapiskóta (1) babareceptek (2) babatorta (1) bacon (1) banán (2) baracklekvár (1) barackos (3) barackrémleves (1) bárányborda (1) barnacukor (1) barna rántás (1) Bársony Ottília (1) befőtt (1) befőzés (1) bélszín (1) besűrítés (3) bill (2) biztonság (2) blansírozás (1) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bors (5) bors fajták (1) bortészta (1) bundázás (2) burgonya (2) burgonyafőzelék (1) burgonyás galuska (1) búzadara (2) búzaliszt (2) comb (2) csécsi pecsenye (1) csirkecomb (2) csirkehús (4) csirkemell (2) csirkepörkölt (1) csirketorta (1) csőben sült (1) csokiital (1) csokis (11) csokis kocka (1) csokis máz (1) csokis torta (1) csokitáska (1) csokoládés-sárgabarackos (1) csokoládé ital (1) csöröge (1) csülök (1) dagadó (1) darálthús (2) desszert (4) dinsztelés (2) dió (3) diós guba (1) diós sütemény (2) dunsztolás (1) Édeske cukrászda (1) édesség (5) édes aprósütemény (4) eper (1) étel (4) ételek behabarása (1) ételek berántása (1) fahéj (9) fahéjas almás rózsák (1) fahéjas édesség (5) fahéjas sült sütőtök vaníliafagyival (1) fahéjas sütőtökös palacsinta (1) fánk (1) fartő (1) fasírt (1) fehérbors (1) fehérpecsenye (1) fehér rántás (1) fejessaláta (1) feketebors (1) feketepecsenye (1) felhasználása (2) felsál (2) feta (1) finomliszt (1) fokhagyma (7) fokhagymás (1) földtúrás torta (1) forgácsfánk (1) forralás (1) forrázás (1) forró csoki (1) forró ital (1) főzés (20) főzőiskola (20) főzősuli (20) főzősuli közösség (1) francia (2) francia konyha (2) frankfurti leves (1) frissítő (1) füstölt sonka (1) füstölt szalonna (1) fűszer (4) fűszerek (4) fűszerezés (4) galuska (2) gasztroblog (2) gasztronómia (1) gofri (1) gofrisütő (1) gofri sütése (1) görög saláta (1) graham kenyér (1) graham liszt (1) gratinée (1) gratinírozás (1) grill (5) grillezés (2) grillpác (3) grillpácok (1) grillsütés (2) grillsütő (1) grillsütő begyújtása (1) grillsütő tisztítása (1) grillszósz (1) grill ételek (2) gyerekzsúr (2) gyümölcsleves (3) gyümölcsös diós pite (1) gyümölcsszörp (1) gyurma (1) gyurmázás (1) habarás (1) habarás készítés (1) hagyma (2) hagymaleves (2) halottak napja (1) hamvazószerda (3) hátszín (2) házi (1) házi túró rudi (1) hellókarácsony (2) hideg (1) higiénia (2) (1) hogyan kell befőzni (1) hogyan kell grillezni (3) hogyan kell habarni (1) hogyan kell húst sütni (2) hogyan kell kovászos uborkát készíteni (1) hogyan kell lekvárt főzni (1) hogyan kell muffint sütni (1) hogyan kell nokedlit szaggatni (2) hogyan kell palacsintát sütni (1) hogyan kell panírozni (2) hogyan kell rántást készíteni (1) hogyan kell só liszt gyurmát készíteni (1) hólabda (1) Hol bújkálsz Cinege (1) humor (1) húshagyókedd (3) húsklopfoló (2) húsvét (2) húsvéti (1) húsvéti tojás (1) indanet (1) ital (1) jack olantern (1) juhtúró (3) juhtúrós (1) juhtúrós rakott sertésszelet (1) juhtúrós receptek (3) Julia Child (1) julie and julia (2) július 14. (1) kacsamell (1) kakukkfű (1) kapor (1) káposzta (1) kapros juhtúrós falatok (1) karácsony (3) karaj (2) karamellizált ananász (1) kávés (1) kecskerutafű (1) kéksajtos párnácska (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (2) kenyérkocka (1) kenyérrecept (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kevert tészta (2) kifli (1) kifújt tojás (1) kígyóuborka (1) kiőrlésű (1) klopfolás (4) klopfoló (2) kocka (1) koktélparadicsom (1) kókusz (2) kókuszkocka (1) kolbász (1) konyha (2) konyhamérleg (1) kovászos (1) kovászos uborka (4) koviubi (2) kozák sapka (1) közösség (1) krémlevesek (1) krumpli (3) krumplifőzelék (1) kukoricaliszt (1) kukta (1) lapocka (2) lawson (1) lecsó (1) lekvár (2) lekvárfőzés (1) lekváros táska (1) levelestészta (7) leveles tészta (7) leves (1) levesbetét (1) lilahagyma (1) liszt (2) lisztfajták (1) lisztszórás (2) locsoló öntet (1) loignon (1) madártej (1) máglyarakás (2) majonéz (1) majoránna (2) majoranna (6) makó (1) mákos guba (1) malac (1) málna (1) málnás (2) málnaszörp (1) marha (1) marhahús (2) marhahús részei (1) marhahús részei és felhasználásuk (1) marhasültes (1) marinád (2) mártás (1) mártás készítés (1) Mastering the art of French Cooking (1) máz (1) mazsolás kalácspuding (1) mazsolás madárkák (1) medela (1) meggy (3) meggyleves (1) melegszendvics (1) mérés (1) meryl streep (1) mézes (1) mindenszentek (3) mindent egybe tészta (2) mozi (1) muffin (1) muffin tészta (1) Murphy törvényei (1) nigella (2) nokedli (1) nyár (1) nyárs (2) olaj (1) oldalas (3) oldalas sütése (1) olívabogyó (1) öntet (2) őszibarack (2) óvoda (1) pác (2) páclé (3) páclé receptek (1) pácolás (4) palacsinta (3) palacsintatészta (3) palacsinta sütése (1) panírozás (3) paprika (1) paradicsom (2) paris (2) párizs (2) parmezán (1) párolás (4) párolóedény (3) petrezselymes (1) petrezselymes krumpli (1) pirítás (1) pirítós (1) pirosbors (1) pirospaprika (3) pogácsa (1) póréhagyma (1) Quiché (1) rakott krumpli (1) rakott zöldbab (1) rántás (2) rántás készítés (2) rántott (2) rántott hús (2) ratyli (1) rázott tészta (3) recept (61) receptek (5) részei (1) rétesliszt (1) ribizli (2) ribizlis vörösáfonyás pite (1) rigó jancsi (1) rizsliszt (1) rostonsült (1) roston sütés (4) rozmaring (1) rózsabors (1) rozsliszt (1) sajt (3) sajtos kocka (1) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack (4) sárgabaracklekvár (1) sárgabarackos quiché (1) savanyúság (1) sertés (1) sertéscomb (2) sertéshús (2) sertéssült (1) sodó (1) sonka (3) sonkás batyu (1) sonkás kocka (1) sonkás sajtos párnácska (1) sonkás tészta (1) sörtészta (2) sós aprósütemény (1) soupe (1) só liszt (1) só liszt gyurma (1) spenót (1) sült (2) sült hús (2) sült húsos zsíros kenyér (2) sült krumpli (1) sűrítés (3) sütemény (14) süteménytészta (14) süteménytészta alaprecept (3) süteménytészta készítés (8) sütés (17) sütés nélkül készíthető (2) sütés sütőben (14) süti (12) sütőtök (6) sütőtök fajták (1) sütőtök felhasználása (4) sydney (1) sydney szakácsa (1) szakácsa (1) szavazás (2) szendvics (1) szikkadt kenyér (1) szikkadt kenyér felhasználása (2) szoptatás (1) szörp (2) sztrapacska (1) szűzérme (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (1) tárkonyos csirkeragu (1) tartósítás (1) tejföl (1) tejnövelés (2) tejserkentő (2) teljes (1) tojás (3) tojásleves (1) tojásos lecsó (1) tojásos nokedli (1) tojás kifújása (1) tök (2) töklámpás (1) töltelék (1) töltött csirkecomb (2) töltött káposzta (1) tönkölybúzaliszt (1) torta (2) trendi (1) triplacsokis mogyorós (1) túró (5) túrórudi (1) túrós (2) túrós pogácsa (1) túrós receptek (5) túrótorta (2) túróval töltött zsemle (1) túró rudi (1) tüttyölt (1) ubi (1) üdítő (1) újburgonya (1) újkrumpli (1) urtica urens (1) vanília (4) vaníliafagyi (1) vaníliamártás (2) vaníliaöntet (1) vaníliapuding (2) vaníliasodó (2) világos rántás (1) virsli (3) virslis falatok (1) vörösáfonya (1) vörösáfonya mázas sonka (1) zöldbab (1) zöldbors (1) zöldséges (1) zsálya (1) zsemle (1) zsemlemorzsa (1) zsemleszínű rántás (2) zsúr (1) Címkefelhő

Linkblog

A sikeres befőzés titkai

2012.08.06. 07:33 | kocoska77 | 1 komment

Strawberry jam on a dish

Befőzni jó. Erre az alapigazságra akkor jöttem rá, mikor életemben először végre nekiálltam a befőzésnek, és a spájzpolcom megpakolásának. Hogy mitől jó?

Először is: mert finom. Sokkal finomabbak az így készített szörpök, befőttek, lekvárok, savanyúságok, mint a boltiak –erre mindenki rájön, mikor nekiáll végre, és a család, baráti kör egyöntetű dicsérete általában véglegesen át is állítja az ember szokásait, abba az irányba, ahonnan már nincs visszaút a gyári cuccok felé.

Aztán egészségesebb is, mert mi (remélhetőleg) nem tömjük tele az eltett zöldségeket-gyümölcsöket tartósítószerrel, meg különböző adalékanyagokkal, nem is beszélve arról, hogy nem darálunk-főzünk bele szinte mindent válogatás nélkül, ami a boltinál max. akkor van így, ha a szinte kifizethetetlen árkategóriájú, extra-hiper-szuper-prémium befőttet/lekvárt/savanyúságot vesszük meg.

Olcsóbb: évek óta nem veszek bolti lekvárt, eszméletlen pénzeket spóroltam meg így, különösen, ha az általam is ehetőnek tartott jobb minőségű lekvárok árait nézzük.

...és végül: mert befőzni nem nehéz. Igen, be kell tartani az alapvető szabályokat, hogy az így tartósított gyümölcseink, zöldségeink finomak legyenek, és ne romoljanak meg a kamrapolcon, de ettől még nem bonyolult dolog befőzéssel tartósítani, csak oda kell figyelni –mint a főzésre általában.

Persze, befőzni kissé macerás, különösen ahhoz képest, hogy a boltban leveszem a polcról, és megveszem. De akiket a nagyinál gyerekkorában látott, egésznapos, hatalmas munkával járó lekvár- vagy befőttkészítés riaszt el, azoknak van egy jó hírem: nem muszáj a gyümölcsfa teljes termését együltő helyünkben feldolgozni. Lehet –különösen, ha vesszük a zöldséget-gyümölcsöt, és nem otthon termesztjük- kis adagokat is készíteni, akár csak 1-2 üvegnyit. Én például különlegesebb lekvárokból sohasem teszek el ennél nagyobb mennyiséget, mert azokat ritkábban is esszük, úgysem fogynának el. De sárgabarackból sem követem drága nagymamám vagy anyukám példáját, akiknél a nyár szinte csak végeláthatatlan gyümölcspucolásból, magozásból, lekvár- szörp- vagy befőttkészítésből, fagyasztásból állt –legalábbis én néha úgy éreztem gyerekkoromban. Ja, meg az idegeskedésből, hogy ránk ne romoljon ez a sok gyümölcs meg zöldség, amíg feldolgozzák. Én ezzel szemben jóval szerényebb, néhány kilónyi mennyiséggel dolgozom, ami nem jár nagyobb munkával, mint egy átlagos főzés: így nekem se megterhelő, de azért ott sorakoznak a finom lekvárok, befőttek, stb. a polcon, és nem kell beérnem a boltival.

Nézzük, hogy lehetünk sikeresek a befőzés terén mi is, avagy jöjjön a befőzés 10 alapszabálya:

Lekvarfozes3_445px.jpg

1. Első és legfontosabb mindig a jó alapanyag. Csakis érett, egészséges zöldséget v. gyümölcsöt használjunk fel, mert a „kicsit hibás” megromlasztja a többit is.

2. Lekvárfőzéshez, szörpkészítéshez mindig inkább a finom, teljesen érett darabokat használjuk, míg befőtthöz a kevésbé érett, vagy éppen csak megérett a megfelelő, mert a túlérett példányok túlságosan megpuhulnak. A még nem romlott, frissen sérült darabok lekvárba kiválóan felhasználhatóak.

3. A felhasznált alapanyagok mellett ugyanilyen fontossággal bír a helyiség, a befőzés során használt edények, konyhai eszközök tisztasága is, a nem megfelelően megtisztított (csírátlanított) eszközök használata ugyanis a nagy gonddal elkészített finomságaink idő előtti romlását okozza. Lehet mindent fertőtleníteni pl. kifőzéssel (a befőttesüvegeket különösen célszerű), és az sem hátrány, ha külön erre a célra tartott lekvárfőző- vagy befőző lábasunk/fazekunk van, de ha megfelelően tisztán tartjuk a konyhai eszközeinket és az üvegeket, amibe a lekvár, befőtt, szörp, savanyúság, stb. kerül, akkor a cukor, só, ecet, meg a főzés, dunsztolás elvégzi a megfelelő csírátlanítást, ami a tartósításhoz elengedhetetlenül szükséges.

4. Lekvár, befőtt, vagy főzött szörp készítésekor célszerű először csak kis adagot tenni az üvegbe, hogy az üvegeink a forró cucctól ne pattanjanak szét, majd utána mehet rá a többi. Minden üveget igyekezzünk úgy teletenni, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne.

5. Az üvegek teletöltésekor ügyeljünk arra, hogy ne maradjanak légbuborékok a belsejében, mert azok a romlást segítik elő. Ha látunk benne légbuborékokat, akkor azt enyhe rázogatással, vagy teljesen tiszta konyhai eszközzel (pl. kanál) megszüntethetjük.

6. A kész befőttet, lekvárt, szörpöt vagy savanyúságot –üvegbe töltés után- célszerű legalább 5 percre a feje tetejére állítani, mielőtt dunsztolással tartósítjuk, ez is a csírátlanítást szolgálja. A megfelelő dunsztolás min. 1-3 napig tart, amíg türelmesen várnunk kell, ha megfelelően szeretnénk csírátlanítani, és ezzel tartósítani munkánk gyümölcsét.

7. A befőtt, lekvár tartósítására jó az üvegbe, a tetejükre öntött kevéske (akár csak 1 kiskanálnyi) rum, v. alkohol is.

8. Fordítsunk gondot ne csak az üvegre, hanem a tetejére, különösen a tető belsejére is. A sérült, elszíneződött, rozsdás tető szintén a romlást segíti elő, ezért ha lehet, kerüljük az ilyenek használatát, vagy ha a dolog elkerülhetetlen, akkor legalább tegyünk befőző celofánt az üveg szájára, a tető alá.

9. A befőttesüvegeknek megtöltés után a külsejét is célszerű letörölgetni, megtisztítani a kifolyt lekvártól vagy egyebektől, mert a rászáradt ragacsos cuccok a penész és egyéb romlást okozó bacik melegágya.

10. Az üvegre írjuk rá, hogy mi van benne, és a befőzés dátumát is.

Ezeknek, és egy jó kis lekvár-, befőtt-, szörp-, vagy savanyúságreceptnek a birtokában csakis sikeresek lehetünk :-)

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre, ha elsőként akarsz értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, receptekről!

Lekvarfozes2_445px.jpg

Címkék: tartósítás lekvár befőzés befőtt főzőiskola főzősuli dunsztolás lekvárkészítés hogyan kell befőzni

A bejegyzés trackback címe:

http://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr664696022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Lív36 2012.10.05. 14:06:44

Gyógyászaton túl egyes illóolajok kiválóan alkalmasak tartósításra is. Ilyen például a citrom olaj, amellyel szörpöket, lekvárokat lehet tartósítani, vagy a bazsalikom, a rozmaring, fekete bors és az oregano olajok, amelyekkel a paradicsomos készítményeket (házi pizzaszósz, lecsó, tésztaszósz, stb). Használatuk nagyon egyszerű: a megfelelő olajokból és frakcionált kókuszolajból keveréket készítek: pl 5 evőkanál kókusz + 5 csepp citrom. Ebből a keverékből annyit teszek az üvegbe, hogy az olajréteg ellepje, ezáltal légmentesen lezárja a tartósítandó étel felületét.
A felsorolt olajok mindegyike gombaölő, fertőtlenítő hatású, így a penészgombák nem tudnak elszaporodni. A frakcionált kókuszolaj nem avasodik, ezért érdemes azt használni.
Kiváló természetes módszer, amivel el lehet kerülni a vegyszerek használatát.
www.gyogyitoolaj.hu