Főzősuli

Főzőiskola kicsiknek és nagyoknak - tanuljunk meg egyszerűen finomakat főzni.

Főzősuli hírlevél

Friss hozzászólások

Címkék

à (1) abálás (1) alapanyag (3) alapok (34) Aliz Cukrász műhelye (1) alma (3) álomsüti (1) amerikai (2) ananász (1) aprósütemény (9) aprósüti (1) arleux (1) a nyár ízei (6) baba (1) babapiskóta (1) babareceptek (2) babatorta (1) bacon (1) banán (2) baracklekvár (1) barackos (3) barackrémleves (1) bárányborda (1) barnacukor (1) barna rántás (1) Bársony Ottília (1) befőtt (1) befőzés (1) bélszín (1) besűrítés (3) bill (2) biztonság (2) blansírozás (1) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bors (5) bors fajták (1) bortészta (1) bundázás (2) burgonya (2) burgonyafőzelék (1) burgonyás galuska (1) búzadara (2) búzaliszt (2) comb (2) csécsi pecsenye (1) csirkecomb (2) csirkehús (4) csirkemell (2) csirkepörkölt (1) csirketorta (1) csőben sült (1) csokiital (1) csokis (11) csokis kocka (1) csokis máz (1) csokis torta (1) csokitáska (1) csokoládés-sárgabarackos (1) csokoládé ital (1) csöröge (1) csülök (1) dagadó (1) darálthús (2) desszert (4) dinsztelés (2) dió (3) diós guba (1) diós sütemény (2) dunsztolás (1) Édeske cukrászda (1) édesség (5) édes aprósütemény (4) eper (1) étel (4) ételek behabarása (1) ételek berántása (1) fahéj (9) fahéjas almás rózsák (1) fahéjas édesség (5) fahéjas sült sütőtök vaníliafagyival (1) fahéjas sütőtökös palacsinta (1) fánk (1) fartő (1) fasírt (1) fehérbors (1) fehérpecsenye (1) fehér rántás (1) fejessaláta (1) feketebors (1) feketepecsenye (1) felhasználása (2) felsál (2) feta (1) finomliszt (1) fokhagyma (7) fokhagymás (1) földtúrás torta (1) forgácsfánk (1) forralás (1) forrázás (1) forró csoki (1) forró ital (1) főzés (20) főzőiskola (20) főzősuli (20) főzősuli közösség (1) francia (2) francia konyha (2) frankfurti leves (1) frissítő (1) füstölt sonka (1) füstölt szalonna (1) fűszer (4) fűszerek (4) fűszerezés (4) galuska (2) gasztroblog (2) gasztronómia (1) gofri (1) gofrisütő (1) gofri sütése (1) görög saláta (1) graham kenyér (1) graham liszt (1) gratinée (1) gratinírozás (1) grill (5) grillezés (2) grillpác (3) grillpácok (1) grillsütés (2) grillsütő (1) grillsütő begyújtása (1) grillsütő tisztítása (1) grillszósz (1) grill ételek (2) gyerekzsúr (2) gyümölcsleves (3) gyümölcsös diós pite (1) gyümölcsszörp (1) gyurma (1) gyurmázás (1) habarás (1) habarás készítés (1) hagyma (2) hagymaleves (2) halottak napja (1) hamvazószerda (3) hátszín (2) házi (1) házi túró rudi (1) hellókarácsony (2) hideg (1) higiénia (2) (1) hogyan kell befőzni (1) hogyan kell grillezni (3) hogyan kell habarni (1) hogyan kell húst sütni (2) hogyan kell kovászos uborkát készíteni (1) hogyan kell lekvárt főzni (1) hogyan kell muffint sütni (1) hogyan kell nokedlit szaggatni (2) hogyan kell palacsintát sütni (1) hogyan kell panírozni (2) hogyan kell rántást készíteni (1) hogyan kell só liszt gyurmát készíteni (1) hólabda (1) Hol bújkálsz Cinege (1) humor (1) húshagyókedd (3) húsklopfoló (2) húsvét (2) húsvéti (1) húsvéti tojás (1) indanet (1) ital (1) jack olantern (1) juhtúró (3) juhtúrós (1) juhtúrós rakott sertésszelet (1) juhtúrós receptek (3) Julia Child (1) julie and julia (2) július 14. (1) kacsamell (1) kakukkfű (1) kapor (1) káposzta (1) kapros juhtúrós falatok (1) karácsony (3) karaj (2) karamellizált ananász (1) kávés (1) kecskerutafű (1) kéksajtos párnácska (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (2) kenyérkocka (1) kenyérrecept (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kevert tészta (2) kifli (1) kifújt tojás (1) kígyóuborka (1) kiőrlésű (1) klopfolás (4) klopfoló (2) kocka (1) koktélparadicsom (1) kókusz (2) kókuszkocka (1) kolbász (1) konyha (2) konyhamérleg (1) kovászos (1) kovászos uborka (4) koviubi (2) kozák sapka (1) közösség (1) krémlevesek (1) krumpli (3) krumplifőzelék (1) kukoricaliszt (1) kukta (1) lapocka (2) lawson (1) lecsó (1) lekvár (2) lekvárfőzés (1) lekváros táska (1) levelestészta (7) leveles tészta (7) leves (1) levesbetét (1) lilahagyma (1) liszt (2) lisztfajták (1) lisztszórás (2) locsoló öntet (1) loignon (1) madártej (1) máglyarakás (2) majonéz (1) majoranna (6) majoránna (2) makó (1) mákos guba (1) malac (1) málna (1) málnás (2) málnaszörp (1) marha (1) marhahús (2) marhahús részei (1) marhahús részei és felhasználásuk (1) marhasültes (1) marinád (2) mártás (1) mártás készítés (1) Mastering the art of French Cooking (1) máz (1) mazsolás kalácspuding (1) mazsolás madárkák (1) medela (1) meggy (3) meggyleves (1) melegszendvics (1) mérés (1) meryl streep (1) mézes (1) mindenszentek (3) mindent egybe tészta (2) mozi (1) muffin (1) muffin tészta (1) Murphy törvényei (1) nigella (2) nokedli (1) nyár (1) nyárs (2) olaj (1) oldalas (3) oldalas sütése (1) olívabogyó (1) öntet (2) őszibarack (2) óvoda (1) pác (2) páclé (3) páclé receptek (1) pácolás (4) palacsinta (3) palacsintatészta (3) palacsinta sütése (1) panírozás (3) paprika (1) paradicsom (2) paris (2) párizs (2) parmezán (1) párolás (4) párolóedény (3) petrezselymes (1) petrezselymes krumpli (1) pirítás (1) pirítós (1) pirosbors (1) pirospaprika (3) pogácsa (1) póréhagyma (1) Quiché (1) rakott krumpli (1) rakott zöldbab (1) rántás (2) rántás készítés (2) rántott (2) rántott hús (2) ratyli (1) rázott tészta (3) recept (61) receptek (5) részei (1) rétesliszt (1) ribizli (2) ribizlis vörösáfonyás pite (1) rigó jancsi (1) rizsliszt (1) rostonsült (1) roston sütés (4) rozmaring (1) rózsabors (1) rozsliszt (1) sajt (3) sajtos kocka (1) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack (4) sárgabaracklekvár (1) sárgabarackos quiché (1) savanyúság (1) sertés (1) sertéscomb (2) sertéshús (2) sertéssült (1) sodó (1) sonka (3) sonkás batyu (1) sonkás kocka (1) sonkás sajtos párnácska (1) sonkás tészta (1) sörtészta (2) sós aprósütemény (1) soupe (1) só liszt (1) só liszt gyurma (1) spenót (1) sült (2) sült hús (2) sült húsos zsíros kenyér (2) sült krumpli (1) sűrítés (3) sütemény (14) süteménytészta (14) süteménytészta alaprecept (3) süteménytészta készítés (8) sütés (17) sütés nélkül készíthető (2) sütés sütőben (14) süti (12) sütőtök (6) sütőtök fajták (1) sütőtök felhasználása (4) sydney (1) sydney szakácsa (1) szakácsa (1) szavazás (2) szendvics (1) szikkadt kenyér (1) szikkadt kenyér felhasználása (2) szoptatás (1) szörp (2) sztrapacska (1) szűzérme (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (1) tárkonyos csirkeragu (1) tartósítás (1) tejföl (1) tejnövelés (2) tejserkentő (2) teljes (1) tojás (3) tojásleves (1) tojásos lecsó (1) tojásos nokedli (1) tojás kifújása (1) tök (2) töklámpás (1) töltelék (1) töltött csirkecomb (2) töltött káposzta (1) tönkölybúzaliszt (1) torta (2) trendi (1) triplacsokis mogyorós (1) túró (5) túrórudi (1) túrós (2) túrós pogácsa (1) túrós receptek (5) túrótorta (2) túróval töltött zsemle (1) túró rudi (1) tüttyölt (1) ubi (1) üdítő (1) újburgonya (1) újkrumpli (1) urtica urens (1) vanília (4) vaníliafagyi (1) vaníliamártás (2) vaníliaöntet (1) vaníliapuding (2) vaníliasodó (2) világos rántás (1) virsli (3) virslis falatok (1) vörösáfonya (1) vörösáfonya mázas sonka (1) zöldbab (1) zöldbors (1) zöldséges (1) zsálya (1) zsemle (1) zsemlemorzsa (1) zsemleszínű rántás (2) zsúr (1) Címkefelhő

Linkblog

A nyár ízei: Lecsó

2012.07.24. 07:17 | kocoska77 | 17 komment

lecso_450px.jpg

Nyár nem múlhat el nálam lecsó nélkül. Alig várom, hogy megjelenjen a boltok polcain az édes paradicsom meg a finom paprika, és végre elkezdődjön a „lecsószezon” :) Imádom a lecsót, bárhogy jöhet: friss kenyérrel, tojásosan, rizzsel vagy tarhonyával is isteni. 

Őszintén szólva nem mindig voltam ezzel így, jobban mondva anyu lecsóját mindig szerettem, de bárhol máshol ettem, szinte sosem ízlett, egészen addig, míg meg nem tanultam én is lecsót főzni, és rá nem jöttem, hogy általában az a fő bajom az idegen helyen evett lecsókkal, hogy savanyú, anyu pedig cukrot is tesz bele. Érdemes tehát kikísérletezni, kinek melyik elkészítési mód válik be (van belőle bőven, ahogy mondani szokás: ahány ház, annyi szokás). Én elég megengedő vagyok a lecsóval: megvan ugyan a kedvencem, a saját, anyuféle receptem, de ha nem túl savanyú, akkor nekem nem kardinális kérdés, hogy meghámozzák-e a paradicsomot, vagy sem, hogy miként vágják bele a paprikát, főznek-e bele kolbászt, tojással vagy anélkül, friss kenyérrel vagy rizzsel/tarhonyával tálalják. Itt most a mi családi lecsóreceptünket olvashatjátok, ha megtetszik, próbáljátok ki.

lecso_kozeli_425px.jpg

Hozzávalók:

kb. ½ kg paprika
3-4 paradicsom
3 közepes fej vöröshagyma
2-3 db virsli, kolbász
1 kávéskanál pirospaprika
1 evőkanál cukor
kevés ketchup
2 tojás

olaj v. egyéb zsiradék (pl. szalonna kisütött zsírja)

A vöröshagymákat megpucoljuk, és hosszúkás csíkokra vágjuk. A paprikát és a paradicsomot megmossuk és feldaraboljuk (mi karikára szoktuk, de máshogy is lehet). Akit zavar a paradicsom héja, az előtte húzza le róla, ha nehezen megy, akkor forrázza le, akkor könnyen lejön. Egy edénybe zsiradékot teszünk, és a vöröshagymát megdinszteljük benne. Beletesszük a feldarabolt paprikát, és megkeverjük. Ha kicsit megpuhult, akkor mehet bele a paradicsom is. Ahogy összepuhulnak, levet is eresztenek. Sózzuk, megcukrozzuk, beleszórjuk a pirospaprikát, és összekeverjük. Kevéske ketchupot is adhatunk hozzá, és azzal is összekeverjük. Kolbászt is tehetünk bele, mi mostanában már nem nagyon szoktunk, mert a pici lányom úgy még nem annyira szereti, anélkül viszont imádja. Főzés közben kóstolgassuk, egyrészt, hogy a fűszerezés megfelelő-e (pl. kell-e még bele só, elég édes-e, stb.), másrészt pedig azért, hogy nehogy szétfőzzük, mert nagyon hamar elkészül. Ha már majdnem kész, akkor jöhet bele a virsli, aki szereti. Lehet egészben, de bele is karikázhatjuk.
Itt van az a pont, hogy el kell döntenünk, hogyan esszük a lecsót? Tojásosan vagy natúr? Kenyérrel, tarhonyával, esetleg rizzsel?
Ha natúr, akkor készen vagyunk, esetleg főzhetünk hozzá tarhonyát vagy rizst. Ha tojásosan, akkor beleütünk 2 tojást, picit megsózzuk, és gyorsan hozzákevergetjük a lecsóhoz, 1-2 percig tovább főzve, addig, amíg a tojás meg nem fő benne. A tojást előtte kis tálban villával fel is lehet habarni, de nekünk jobban ízlik úgy, ha közvetlenül a lecsóba ütöm, ezért én nem szoktam külön felverni.

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre, ha elsőként akarsz értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, receptekről!

Címkék: recept paradicsom paprika lecsó tojásos lecsó a nyár ízei

A bejegyzés trackback címe:

http://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr784671438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

titokmacsek 2012.07.24. 12:16:43

lecsó bárhogyan, bármivel! :)

-gabe- 2012.07.24. 17:11:52

MMmmmm. Nálunk is a tojásos lecsó a kedvenc :) Meghoztad a kedvemet, asszem nekiállok és összedobok egy adagot...

kocoska77 2012.07.24. 18:34:19

@-gabe-: Hajrá :-) Jó étvágyat kívánok :-)!

atila68 (törölt) 2012.07.24. 20:33:11

Dobjatok rám térkövet ha rosszul tudom, de a lecsóban startból nincs paradicsom.
Azt amelyikben van hívják paradicsomos lecsónak.
Vagy mégsem?

titokmacsek 2012.07.24. 20:36:16

@atila68: mégsem :) térkődobás nem elegáns.

atila68 (törölt) 2012.07.24. 20:53:12

@titokmacsek:
Akkor a paradicsomos lecsó szóösszetétel mehet a műanyag vágódeszka, beton talpfa, alumínium vaskapu, és La Manche csatorna fonémák közé?
Én kérek elnézést!

kocoska77 2012.07.24. 21:33:32

@titokmacsek: és csúnya nagy bibit hagy :D

titokmacsek 2012.07.24. 21:35:15

@kocoska77: pláne! :D
node nem offolnék szét egy príma kis szakmai blogot.:)

kocoska77 2012.07.24. 21:36:58

@atila68: csapd hozzá még a négy oldalú dobókockát, és készen vagyunk ;-)

-gabe- 2012.07.24. 21:44:50

@atila68: "a lecsó húsos, nem csípős zöldpaprikából és jó kemény húsú paradicsomból készül." Pető Gyula - Ételkészítési ismeretek

kocoska77 2012.07.24. 21:51:18

@titokmacsek: Na, most elpirultam :-) Köszi a dícséretet... :-)

titokmacsek 2012.07.24. 22:02:38

@kocoska77: eskü, hogy nem néztem meg, hogy a tiéd :)
Ja! a cukkini sem ront rajta, sőt apu patisszonnal is csinálja, ha olyanja van.

kocoska77 2012.07.24. 22:36:32

@titokmacsek: A cukkinis ismerős, de patisszonnal még nem csináltam, finomnak hangzik...
Jól fejlett franciamániásként Ratatouille -t is szeretnék még főzni :-)

atila68 (törölt) 2012.07.27. 20:22:27

@-gabe-: Ki az a Pető?
Teccikérteni?

-gabe- 2012.07.27. 22:20:52

@atila68: érzem én az iróniát a soraidban, de nem bírom ki ;) "Pető Gyula a Mátyás pince ügyvezető igazgatója több évtizedes hazai és külföldi tapasztalatát foglalja össze az Ételkészítési ismeretek című könyvében."