Még mindig barack: megunhatatlan, és ezerféleképp variálható. Most bejött hozzá az őszibarack is (végre az is érik), így született –a kettőt kombinálva- a hideg, mandulás barackkrémleves, vaníliafagyival:)
Hozzávalók:
1 kg barack (60-70 dkg sárgabarack, 30-40 dkg őszibarack)
nálunk ez 15 db sárga- és 4 szem őszibarack volt
kb. 1,5 l víz
2 evőkanál liszt
3-4 dl tejszín
1 púpos teáskanál fahéj
1 vaníliarúd v. 1 cs. vaníliáscukor
cukor ízlés szerint
2-3 evőkanál mandulalikőr v. mandulaaroma
1-2 evőkanál szeletelt mandula
A barackok héját lehúzzuk, ha kell, előtte forró vízben leforrázzuk, akkor könnyen lejön. Kimagozzuk, kisebb darabokra vágjuk. Egy fazékban vízzel feltesszük főni, ízlés szerint cukrozzuk (ill. attól függően, hogy a gyümölcsünk mennyire édes), beleszórjuk a fahéjat, belekaparjuk a vaníliarúd magját, én még a kikapart vaníliarudat is beleteszem, aztán, ha kész a leves, kiszedem. Mandulalikőrrel v. mandulaaromával ízesítjük. Rövid ideig (forrás után még kb. 10 percig) főzzük, majd a lisztet és a tejszínt csomómentesen elkeverve behabarjuk. Ezzel hagyjuk még néhány percig főni, közben megkóstoljuk, elég édes és elég fűszeres-e a levesünk. Ha kész, botmixerrel egyneműsítjük, és jól behűtjük. Vaníliafagylalttal, és pirított mandulaszeletekkel megszórva tálaljuk –utóbbi nekem most sajnos nem volt itthon, így az végül elmaradt.
Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre, ha elsőként akarsz értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, receptekről!