Imádom a nyarat. Persze nem akkor, amikor épp 50 fokban izzadok a buszon, vagy amikor esélyem sincs nyaralni, vagy kikapcsolódni egy kicsit –ez kb. olyan, mint télen a mínusz 10 hetekig, hó nélkül: bosszantóan utálatos. De ha érik a sok-sok finom gyümölcs a kertemben, finomakat főzhetek, úgy általában rendben mennek a dolgok, és még kilátás is van némi pihenésre, esetleg strandolásra, na akkor nagyon szeretem a nyarat :) Így voltam ezzel tegnap is, bár nem a strandolás miatt. Egyszerűen élveztem, hogy szép idő van, együtt vagyunk, boldogok vagyunk :) Reggel még a nap is rámmosolygott, kicsi lányom az apukájával pedig boldogan csacsogva ment ki a kertbe gyümölcsöt szedni a gyümölcsleveshez:)
Ilyenkor az ember lánya élvezi, hogy dúskál a friss zöldségben-gyümölcsben, és igyekszik is azt maximálisan kihasználni, amikor főz: a gyümölcslevesnél szóba se jön a bolti befőtt, inkább a házi meggyet magozgatom nagy boldogan, hogy aztán a szintén kertünkben termett ribizlivel, és némi vaníliával finom „piros levest” főzzek belőle. Azután fogom a hagyományos sült húst, és igazi nyári, csodás zöldséges sertéssültet álmodok a helyébe, köretként a nyaranta számomra szinte kötelező, isteni finom petrezselymes újkrumplival (csak pucolni ne nekem kéne az apró újkrumplikat, áááá...!). Savanyúságnak ott a házi koviubi, ami most készült el, és ezek után mi sem természetesebb, mint hogy az idei bodzaszörpömet isszuk hozzá :) Szóval ilyenkor azért úgy érzem, jó élni ezen a gyönyörű, meleg, napsütéses világon.
Zöldséges sertéssült
Hozzávalók:
500 g sertéshús (nálam éppen comb)
1 fej fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 nagyobb zöldpaprika
1 sárgarépa
1 fehérrépa
majoranna
só, bors
olaj
A húst megmossuk, ha szükséges, felszeleteljük, kiklopfoljuk, alaposan besózzuk, lesózva állni hagyjuk min. 1 órán át. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, a paprikát, a sárga- és fehérrépát felkarikázzuk, a vöröshagymát megpucoljuk és csíkokra vágjuk, a fokhagymát gerezdekre szedjük, megpucoljuk. Egy szélesebb lábos aljára némi olajat öntünk, aztán a hússzeleteket belefektetjük. Ha nem fér el egy rétegben, nem baj, a zöldségelés után a tetejére újabb réteget fektethetünk. A fokhagymát belenyomjuk (v. beledaraboljuk), ízlés szerint borsozzuk, meghintjük majorannával, rászórjuk a vöröshagymát, a sárgarépa-, fehérrépa-, paprikakarikákat, (vagy csak azok felét, ha 2 réteg husi lesz), és csorgatunk-csepegtetünk rá némi olajat. Ha maradt husi, akkor most jöhet a következő réteg, rá ugyanúgy fokhagyma, bors, majoranna, vöröshagyma, sárgarépa, fehérrépa, paprika, némi olaj. Felöntjük kevés vízzel (kb. 1,5-2 dl-nyivel), lefedjük, és alacsony lángon sütni kezdjük, időnként megmozgatva a húsokat, és odafigyelve, nehogy a finom szaftja leégjen. Nagyjából akkorra lesz kész, mikor a víz lesül róla (kb. ½ óra), de érdemes kóstolgatni, puha-e már a hús, elég sós-e, stb. Ha még nem elég puha, öntsünk alá még vizet és ne felejtsük el lefedni, ha nem elég fűszeres, itt még igazíthatunk a dolgon.
Petrezselymes újburgonya
Hozzávalók:
1 kg újburgonya
1 csokor friss petrezselyemzöld
némi szaft a sülthúsunk alól
só
víz
A burgonyát megtisztítjuk: az újkrumpli vékony héját lekaparni szokták, nem krumplipucolóval pucolni, majd megmossuk. Ha nagyobbak, mint most nekem, akkor kisebb darabokra vágjuk (felkockázzuk). Annyi sós vízben, hogy éppen ellepje (én kb. 1,5 - 2 fakanálnyi sót szoktam belerakni, de ez függ a fakanál méretétől is) feltesszük főni, forrás után még kb. 10 perc kell neki. Ha megfőtt, a vizet leöntjük róla, és áttesszük egy másik edénybe. Őntünk rá némi finom sülthússzaftot (néhány kanálnyit), összeforgatjuk, és a krumplit a szafttal kicsit átsütjük–átmelegítjük. Közben a petrezselymet megmossuk, felaprítjuk, végül a kész krumplira szórjuk, és alaposan összekeverjük.
Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre, ha elsőként akarsz értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, receptekről!