Íme egy finom, könnyen elkészíthető alternatívája a régi jó sonkás tésztának, és nem utolsó sorban szuper felhasználása a Húsvétról megmaradt főtt sonkának. Édesanyám receptje.
Hozzávalók:
főtt sonka (felkockázva)
1 fej vöröshagyma
oregano
só, esetleg bors
kevés olaj
1-2 evőkanál tejföl
spagetti
reszelt sajt
A hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon kissé megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felkockázott főtt sonkát. Fontos, hogy ekkor a hagyma még ne legyen egészen kész, mert különben előbb kezd el égni, mint a sonka megsülni. Kicsit megpirítjuk a sonkát, közben megszórjuk oregánóval, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt (érdemes kóstolgatni, hogy kinek mikor finom), összekeverjük, és az egészet átrotyogtatjuk. Közben sós vízben kifőzzük a tésztát (mi spagettit szoktunk, de ha valaki mást szeret, az is jó), leszűrjük és a sonkához adjuk. Összeforgatjuk, és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.