Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Hirdetés

Főzősuli

Főzőiskola kicsiknek és nagyoknak - tanuljunk meg egyszerűen finomakat főzni.

Friss hozzászólások

  • Lív36: Gyógyászaton túl egyes illóolajok kiválóan alkalmasak tartósításra is. Ilyen például a citrom olaj... (2012.10.05. 14:06) A sikeres befőzés titkai
  • kocoska77: @titokmacsek: Hehe... nekem is onnan van bazsalikomom általában, mert még sosem maradt meg, de pl.... (2012.07.29. 01:25) Egy könnyű nyáresti vacsora... Görög saláta
  • -gabe-: @atila68: érzem én az iróniát a soraidban, de nem bírom ki ;) "Pető Gyula a Mátyás pince ügyvezető... (2012.07.27. 22:20) A nyár ízei: Lecsó
  • kocoska77: @algie: Szia algie! Én is nemrég találtam rá újra erre a könyvre, anyunál, a gyerekkori könyvespol... (2012.06.18. 14:56) Kukunberg néni kovászos uborkája
  • kocoska77: @Nefelejcs2: De jó, köszönöm a kiegészítést és a kedves szavaidat is :) (2012.04.14. 23:23) Liszt kisenciklopédia

Címkék

à (1) abálás (1) alapanyag (3) alapok (34) Aliz Cukrász műhelye (1) alma (3) álomsüti (1) amerikai (2) ananász (1) aprósütemény (9) aprósüti (1) arleux (1) a nyár ízei (6) baba (1) babapiskóta (1) babareceptek (2) babatorta (1) bacon (1) banán (2) baracklekvár (1) barackos (3) barackrémleves (1) bárányborda (1) barnacukor (1) barna rántás (1) Bársony Ottília (1) befőtt (1) befőzés (1) bélszín (1) besűrítés (3) bill (2) biztonság (2) blansírozás (1) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bors (5) bors fajták (1) bortészta (1) bundázás (2) burgonya (2) burgonyafőzelék (1) burgonyás galuska (1) búzadara (2) búzaliszt (2) comb (2) csécsi pecsenye (1) csirkecomb (2) csirkehús (4) csirkemell (2) csirkepörkölt (1) csirketorta (1) csőben sült (1) csokiital (1) csokis (11) csokis kocka (1) csokis máz (1) csokis torta (1) csokitáska (1) csokoládés-sárgabarackos (1) csokoládé ital (1) csöröge (1) csülök (1) dagadó (1) darálthús (2) desszert (4) dinsztelés (2) dió (3) diós guba (1) diós sütemény (2) dunsztolás (1) Édeske cukrászda (1) édesség (5) édes aprósütemény (4) eper (1) étel (4) ételek behabarása (1) ételek berántása (1) fahéj (9) fahéjas almás rózsák (1) fahéjas édesség (5) fahéjas sült sütőtök vaníliafagyival (1) fahéjas sütőtökös palacsinta (1) fánk (1) fartő (1) fasírt (1) fehérbors (1) fehérpecsenye (1) fehér rántás (1) fejessaláta (1) feketebors (1) feketepecsenye (1) felhasználása (2) felsál (2) feta (1) finomliszt (1) fokhagyma (7) fokhagymás (1) földtúrás torta (1) forgácsfánk (1) forralás (1) forrázás (1) forró csoki (1) forró ital (1) főzés (20) főzőiskola (20) főzősuli (20) főzősuli közösség (1) francia (2) francia konyha (2) frankfurti leves (1) frissítő (1) füstölt sonka (1) füstölt szalonna (1) fűszer (4) fűszerek (4) fűszerezés (4) galuska (2) gasztroblog (2) gasztronómia (1) gofri (1) gofrisütő (1) gofri sütése (1) görög saláta (1) graham kenyér (1) graham liszt (1) gratinée (1) gratinírozás (1) grill (5) grillezés (2) grillpác (3) grillpácok (1) grillsütés (2) grillsütő (1) grillsütő begyújtása (1) grillsütő tisztítása (1) grillszósz (1) grill ételek (2) gyerekzsúr (2) gyümölcsleves (3) gyümölcsös diós pite (1) gyümölcsszörp (1) gyurma (1) gyurmázás (1) habarás (1) habarás készítés (1) hagyma (2) hagymaleves (2) halottak napja (1) hamvazószerda (3) hátszín (2) házi (1) házi túró rudi (1) hellókarácsony (2) hideg (1) higiénia (2) (1) hogyan kell befőzni (1) hogyan kell grillezni (3) hogyan kell habarni (1) hogyan kell húst sütni (2) hogyan kell kovászos uborkát készíteni (1) hogyan kell lekvárt főzni (1) hogyan kell muffint sütni (1) hogyan kell nokedlit szaggatni (2) hogyan kell palacsintát sütni (1) hogyan kell panírozni (2) hogyan kell rántást készíteni (1) hogyan kell só liszt gyurmát készíteni (1) hólabda (1) Hol bújkálsz Cinege (1) humor (1) húshagyókedd (3) húsklopfoló (2) húsvét (2) húsvéti (1) húsvéti tojás (1) indanet (1) ital (1) jack olantern (1) juhtúró (3) juhtúrós (1) juhtúrós rakott sertésszelet (1) juhtúrós receptek (3) Julia Child (1) julie and julia (2) július 14. (1) kacsamell (1) kakukkfű (1) kapor (1) káposzta (1) kapros juhtúrós falatok (1) karácsony (3) karaj (2) karamellizált ananász (1) kávés (1) kecskerutafű (1) kéksajtos párnácska (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (2) kenyérkocka (1) kenyérrecept (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kevert tészta (2) kifli (1) kifújt tojás (1) kígyóuborka (1) kiőrlésű (1) klopfolás (4) klopfoló (2) kocka (1) koktélparadicsom (1) kókusz (2) kókuszkocka (1) kolbász (1) konyha (2) konyhamérleg (1) kovászos (1) kovászos uborka (4) koviubi (2) kozák sapka (1) közösség (1) krémlevesek (1) krumpli (3) krumplifőzelék (1) kukoricaliszt (1) kukta (1) lapocka (2) lawson (1) lecsó (1) lekvár (2) lekvárfőzés (1) lekváros táska (1) levelestészta (7) leveles tészta (7) leves (1) levesbetét (1) lilahagyma (1) liszt (2) lisztfajták (1) lisztszórás (2) locsoló öntet (1) loignon (1) madártej (1) máglyarakás (2) majonéz (1) majoránna (2) majoranna (6) makó (1) mákos guba (1) malac (1) málna (1) málnás (2) málnaszörp (1) marha (1) marhahús (2) marhahús részei (1) marhahús részei és felhasználásuk (1) marhasültes (1) marinád (2) mártás (1) mártás készítés (1) Mastering the art of French Cooking (1) máz (1) mazsolás kalácspuding (1) mazsolás madárkák (1) medela (1) meggy (3) meggyleves (1) melegszendvics (1) mérés (1) meryl streep (1) mézes (1) mindenszentek (3) mindent egybe tészta (2) mozi (1) muffin (1) muffin tészta (1) Murphy törvényei (1) nigella (2) nokedli (1) nyár (1) nyárs (2) olaj (1) oldalas (3) oldalas sütése (1) olívabogyó (1) öntet (2) őszibarack (2) óvoda (1) pác (2) páclé (3) páclé receptek (1) pácolás (4) palacsinta (3) palacsintatészta (3) palacsinta sütése (1) panírozás (3) paprika (1) paradicsom (2) paris (2) párizs (2) parmezán (1) párolás (4) párolóedény (3) petrezselymes (1) petrezselymes krumpli (1) pirítás (1) pirítós (1) pirosbors (1) pirospaprika (3) pogácsa (1) póréhagyma (1) Quiché (1) rakott krumpli (1) rakott zöldbab (1) rántás (2) rántás készítés (2) rántott (2) rántott hús (2) ratyli (1) rázott tészta (3) recept (61) receptek (5) részei (1) rétesliszt (1) ribizli (2) ribizlis vörösáfonyás pite (1) rigó jancsi (1) rizsliszt (1) rostonsült (1) roston sütés (4) rozmaring (1) rózsabors (1) rozsliszt (1) sajt (3) sajtos kocka (1) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack (4) sárgabaracklekvár (1) sárgabarackos quiché (1) savanyúság (1) sertés (1) sertéscomb (2) sertéshús (2) sertéssült (1) sodó (1) sonka (3) sonkás batyu (1) sonkás kocka (1) sonkás sajtos párnácska (1) sonkás tészta (1) sörtészta (2) sós aprósütemény (1) soupe (1) só liszt (1) só liszt gyurma (1) spenót (1) sült (2) sült hús (2) sült húsos zsíros kenyér (2) sült krumpli (1) sűrítés (3) sütemény (14) süteménytészta (14) süteménytészta alaprecept (3) süteménytészta készítés (8) sütés (17) sütés nélkül készíthető (2) sütés sütőben (14) süti (12) sütőtök (6) sütőtök fajták (1) sütőtök felhasználása (4) sydney (1) sydney szakácsa (1) szakácsa (1) szavazás (2) szendvics (1) szikkadt kenyér (1) szikkadt kenyér felhasználása (2) szoptatás (1) szörp (2) sztrapacska (1) szűzérme (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (1) tárkonyos csirkeragu (1) tartósítás (1) tejföl (1) tejnövelés (2) tejserkentő (2) teljes (1) tojás (3) tojásleves (1) tojásos lecsó (1) tojásos nokedli (1) tojás kifújása (1) tök (2) töklámpás (1) töltelék (1) töltött csirkecomb (2) töltött káposzta (1) tönkölybúzaliszt (1) torta (2) trendi (1) triplacsokis mogyorós (1) túró (5) túrórudi (1) túrós (2) túrós pogácsa (1) túrós receptek (5) túrótorta (2) túróval töltött zsemle (1) túró rudi (1) tüttyölt (1) ubi (1) üdítő (1) újburgonya (1) újkrumpli (1) urtica urens (1) vanília (4) vaníliafagyi (1) vaníliamártás (2) vaníliaöntet (1) vaníliapuding (2) vaníliasodó (2) világos rántás (1) virsli (3) virslis falatok (1) vörösáfonya (1) vörösáfonya mázas sonka (1) zöldbab (1) zöldbors (1) zöldséges (1) zsálya (1) zsemle (1) zsemlemorzsa (1) zsemleszínű rántás (2) zsúr (1) Címkefelhő

Linkblog

Blogajánló

Rakott zöldbab

2009.11.23. 20:44 | kocoska77 | Szólj hozzá!

Rakott zöldbab

A rakott cuccok mindig is a szívem csücskei voltak, egyszerűen imádom őket. Mint például ezt: a rakott zöldbabot. Igazság szerint anyu tehet róla :) Egyszem leánya ugyanis válogatós volt, és bizonyos zöldségeket (nem a zöldbabot, konkrétan pl. a kelkáposztát) egyszerűen nem volt hajlandó enni :) Anyu viszont nem az a típus, aki hajlandó feladni, így végül megszületett a megoldása: rakott kel. A rizses-pörköltös-tejfölös cuccokat mindig is nagyon szerettem, hát megtoldotta egy kis kelkáposztával –és láss csodát, finnyás kislánya íly módon (de csakis így :)) hajlandó volt kelkáposztát enni. Ajánlom a trükköt az evéssel küszködő anyáknak, nálam tényleg bejött. Azóta ráadásul a jóég tudja, hogy, de megszerettem a kelkáposztafőzeléket is. Hiába, ahogy öregszem, úgy leszek egyre puhányabb is:)

Rakott zöldbab

Hozzávalók:

2 üveg zöldbab
70 dkg pulykadarálthús (persze lehet sertésdarálthús is)
2 fej vöröshagyma
kb. 450 g rizs
1 paprika
1 paradicsom
2 nagy pohár tejföl
kevés ételízesítő
kb. 2 fakanálnyi őrölt pirospaprika

kevés olívaolaj


A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Beletesszük a darálthúst, átpirítjuk. Ha kifehéredett, ételízesítővel, majd pirospaprikával megszórjuk, összekeverjük. Felöntjük egy kevés vízzel (ne lepje el), belekarikázunk egy zöldpaprikát és egy paradicsomot, majd lefedve főzzük. Időnként kóstolgassuk, ha szükséges sózzuk még, de óvatosan, mert az ételízesítőben sok só van. Közben megfőzzük a rizst is: a megmosott, lecsöpögtetett rizst kevés olajon rendszeres keverés mellett megpirítjuk, ha kifehéredett, felöntjük kétszer annyi vízzel, mint amennyi rizsünk van. Sóval vagy ételízesítővel ízesítjük, és fedő alatt puhára pároljuk. A üveges zöldbabot lecsöpögtetjük.
Egy nagy tál/tepsi aljára egy rétegzöldbabot halmozunk, erre kerül egy réteg rizs. Sózzuk, majd jöhet egy adag darálthús, a tetejére pedig tejfölt kanalazunk (én elég sokat szoktam, mert szeretem, de azért nem szabad túlzásba vinni). Megint sózunk, majd kezdjük elölről: zöldbab - rizs – sózás - pörkölt (darálthús) - tejföl – sózás – zöldbab, stb. amíg a hozzávalók tartanak. A tetejét vonjuk be tejföllel. 180-200 fokra előmelegített sütőben összesütjük, amíg a tejföl épp elkezdene pirulni.

A rakott ételeknél nagyon fontos, hogy a rétegeket mindig sózzuk, akkor is, ha az alapanyagokat sem főztük íztelenre, és elég sósnak tűnik. Együtt ugyanis külön sózás nélkül sótlan lesz a végeredmény.
 

Címkék: recept zöldbab darálthús pirospaprika rakott zöldbab

A bejegyzés trackback címe:

http://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr171547289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.