Szeretem az almaszezont. Szeretem magát az almát, és szeretem az ebből készített ételeket-italokat is. És mivel nálunk mindig van néhány szikkadt zsemle vagy kifli, alapból van itthon mindig margarin, vaníliáscukor, tej és házi baracklekvár, ezért nem kérdéses: ha van itthon néhány alma, akkor készül a máglyarakás:)
Ebben a sütiben számomra az a legviccesebb, hogy amilyen olcsó és egyszerű, annyira nehéznek és drágának képzeltem világ életemben. Kezdeti sütéseim-bukdácsolásaim idején eszembe sem jutott utánanézni, hogy hogyan kell máglyarakást csinálni –mélyen meg voltam róla győződve, hogy egyike a legbonyolultabb, legnehezebben elkészíthető sütiknek, arról nem is beszélve, hogy milyen drága lehet elkészíteni:) Aki csinált már ilyet, az legyen szíves halkan röhögni.
Mindenesetre abból az alkalomból, hogy életem első almafáját leszüretelve kezemben volt életem első saját termesztésű almája, úgy éreztem, itt az ideje, hogy ebből kellő bátorságot merítve megpróbáljam elkészíteni életem első máglyarakását. Képzelhetitek a döbbenetemet, mikor rájöttem, hogy 1.) a hozzávalóiból szinte mindig minden van itthon, és 2.) nem a leggyorsabb, de az egyik legkönnyebben elkészíthető sütemények közé tartozik:) Hm, nos igen. Az embernek néha vannak ilyen paranoiái.
Aki még sosem csinálta, de szereti a máglyarakást, annak itt az alkalom: almaszezon van:) Tanuljon az én hibámból és vágjon bele bátran. Nem fog fájni;)
Máglyarakás
Hozzávalók:
5 alma
5 tojás
6-7 kifli
12 dkg vaj v. margarin
½ l tej
1 rúd vanília
10 dkg cukor
baracklekvár (folyékonyabb, nem a kőkemény fajta)
fahéj (kb. 1 púpos teáskanálnyi)
3-4 evőkanál barnacukor
Az almát lereszeljük, fahéjjal és 3-4 kanál barnacukorral összekeverjük. A kifliket karikákra vágjuk, a vajat/margarint felolvasztjuk, a tejet a vaníliával felforraljuk, a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat a cukorral kikeverjük. Ha a tej és a vaj kicsit kihűlt, akkor egy nagyobb tálban a cukorral habosra kevert tojássárgájához adjuk és összekeverjük. Ebbe áztatjuk a kiflikarikákat.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, és belefektetünk egy-két réteg kiflit (több sorban), megkenjük vékonyan baracklevárral, tetejére egy réteg kinyomkodott alma kerül, majd megint kifli, lekvár, alma, végül legfelülre kifli kerüljön lekvárral. Sütőbe tesszük, kb. 200 fokon úgy 10 percre, miközben a tojásfehérjéket egy kanál baracklekvárral kemény habbá verjük. A habot a sütemény tetejére simítjuk, és visszatoljuk a sütőbe, még kb. 10 percre, amíg a hab halványan barnulni nem kezd. Ekkor lezárjuk, és pár percig még a sütőben hagyjuk, mielőtt kivesszük.
Ez a mennyiség kb. egy normál méretű kerek Jénai tálban elfér.