Tegnap valami tartalmasra, de ugyanakkor könnyedre vágytam, mint amilyen mondjuk egy laktató, finom leves. Nekiálltam hát bőszen turkálni a hűtőben "még nem romlott meg" -ihlet után kutatva, mikor a kezembe akadt egy csomag virsli. Virsli…, virsli…, virsli…, VIRSLI??? Jó még vajon a múltkor vett kelkáposztám? Gyors ellenőrzés után diadalmasan dugtam ki a fejem a hűtőből: …frankfurti leves! Finom lett és laktató:)
Előrebocsátanám, hogy én _nagy_ adag levest szoktam főzni –így se tart sokáig:)-, úgyhogy aki nem szeretne egy teli fazéknyit, az konvertálja az adagokat, minimum a ¾-ére.
Frankfurti leves
Hozzávalók:
kb. ½ fej kelkáposzta (nagyobb fejjel számolva)
1 csomag virsli (én kb. 4-5 pár virslit karikázok bele)
1 nagy v. 2 kisebb sárgarépa
1 nagy v. 2 kisebb fehérrépa
1 nagy vöröshagyma
1 nagyobb cikk zeller
3 tyúkhúsleveskocka
4-5 dkg vaj vagy margarin + kb. 1-2 dkg a virslihez
2 (nem púpos) evőkanál liszt
1,5-2 dl tejszín
1 csokor petrezselyem
só
bors
A zöldségeket előkészítjük: a kelkáposztát megmossuk és csíkokra vágjuk, a répákat megpucoljuk és karikára vágjuk, a zellert megtisztítjuk és felkockázzuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, és vajon/margarinon üvegesre fonnyasztjuk. Beletesszük a zöldségeket (kelkáposztát, répát, zellert), és kicsit megpároljuk, míg összeesik a kelkáposzta benne. Megszórjuk liszttel, és alaposan összekeverjük. Kicsit még pirítjuk (1-2 percet), majd felöntjük kb. 1,5-2 liter vízzel, beletesszük a leveskockát, megszórjuk kevés frissen őrölt borssal, és lefedjük. Miközben a leves fő, a virslit karikára vágjuk, és kevés vajon v. margarinon sűrűn kavargatva kicsit megsütjük –ne sokáig, nem kell sült kérget kapnia a virslikarikáknak! Időnként kóstolgassuk a levest, ha kell, sózzuk-borsozzuk még, ízlés szerint. Mikor a zöldség már megpuhult, beletesszük a virslikarikákat, kevergetve beleöntjük a tejszínt, beletesszük a megmosott csokor petrezselymet, hagyjuk még egy utolsót rottyanni, és már tálalhatjuk is.
Frankfurti leves
2009.11.12. 12:58 | kocoska77 | Szólj hozzá!
Címkék: recept virsli frankfurti leves kelkáposzta
A bejegyzés trackback címe:
https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr701520021
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.