Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Hirdetés

Főzősuli

Főzőiskola kicsiknek és nagyoknak - tanuljunk meg egyszerűen finomakat főzni.

Friss hozzászólások

  • Lív36: Gyógyászaton túl egyes illóolajok kiválóan alkalmasak tartósításra is. Ilyen például a citrom olaj... (2012.10.05. 14:06) A sikeres befőzés titkai
  • kocoska77: @titokmacsek: Hehe... nekem is onnan van bazsalikomom általában, mert még sosem maradt meg, de pl.... (2012.07.29. 01:25) Egy könnyű nyáresti vacsora... Görög saláta
  • -gabe-: @atila68: érzem én az iróniát a soraidban, de nem bírom ki ;) "Pető Gyula a Mátyás pince ügyvezető... (2012.07.27. 22:20) A nyár ízei: Lecsó
  • kocoska77: @algie: Szia algie! Én is nemrég találtam rá újra erre a könyvre, anyunál, a gyerekkori könyvespol... (2012.06.18. 14:56) Kukunberg néni kovászos uborkája
  • kocoska77: @Nefelejcs2: De jó, köszönöm a kiegészítést és a kedves szavaidat is :) (2012.04.14. 23:23) Liszt kisenciklopédia

Címkék

à (1) abálás (1) alapanyag (3) alapok (34) Aliz Cukrász műhelye (1) alma (3) álomsüti (1) amerikai (2) ananász (1) aprósütemény (9) aprósüti (1) arleux (1) a nyár ízei (6) baba (1) babapiskóta (1) babareceptek (2) babatorta (1) bacon (1) banán (2) baracklekvár (1) barackos (3) barackrémleves (1) bárányborda (1) barnacukor (1) barna rántás (1) Bársony Ottília (1) befőtt (1) befőzés (1) bélszín (1) besűrítés (3) bill (2) biztonság (2) blansírozás (1) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bors (5) bors fajták (1) bortészta (1) bundázás (2) burgonya (2) burgonyafőzelék (1) burgonyás galuska (1) búzadara (2) búzaliszt (2) comb (2) csécsi pecsenye (1) csirkecomb (2) csirkehús (4) csirkemell (2) csirkepörkölt (1) csirketorta (1) csőben sült (1) csokiital (1) csokis (11) csokis kocka (1) csokis máz (1) csokis torta (1) csokitáska (1) csokoládés-sárgabarackos (1) csokoládé ital (1) csöröge (1) csülök (1) dagadó (1) darálthús (2) desszert (4) dinsztelés (2) dió (3) diós guba (1) diós sütemény (2) dunsztolás (1) Édeske cukrászda (1) édesség (5) édes aprósütemény (4) eper (1) étel (4) ételek behabarása (1) ételek berántása (1) fahéj (9) fahéjas almás rózsák (1) fahéjas édesség (5) fahéjas sült sütőtök vaníliafagyival (1) fahéjas sütőtökös palacsinta (1) fánk (1) fartő (1) fasírt (1) fehérbors (1) fehérpecsenye (1) fehér rántás (1) fejessaláta (1) feketebors (1) feketepecsenye (1) felhasználása (2) felsál (2) feta (1) finomliszt (1) fokhagyma (7) fokhagymás (1) földtúrás torta (1) forgácsfánk (1) forralás (1) forrázás (1) forró csoki (1) forró ital (1) főzés (20) főzőiskola (20) főzősuli (20) főzősuli közösség (1) francia (2) francia konyha (2) frankfurti leves (1) frissítő (1) füstölt sonka (1) füstölt szalonna (1) fűszer (4) fűszerek (4) fűszerezés (4) galuska (2) gasztroblog (2) gasztronómia (1) gofri (1) gofrisütő (1) gofri sütése (1) görög saláta (1) graham kenyér (1) graham liszt (1) gratinée (1) gratinírozás (1) grill (5) grillezés (2) grillpác (3) grillpácok (1) grillsütés (2) grillsütő (1) grillsütő begyújtása (1) grillsütő tisztítása (1) grillszósz (1) grill ételek (2) gyerekzsúr (2) gyümölcsleves (3) gyümölcsös diós pite (1) gyümölcsszörp (1) gyurma (1) gyurmázás (1) habarás (1) habarás készítés (1) hagyma (2) hagymaleves (2) halottak napja (1) hamvazószerda (3) hátszín (2) házi (1) házi túró rudi (1) hellókarácsony (2) hideg (1) higiénia (2) (1) hogyan kell befőzni (1) hogyan kell grillezni (3) hogyan kell habarni (1) hogyan kell húst sütni (2) hogyan kell kovászos uborkát készíteni (1) hogyan kell lekvárt főzni (1) hogyan kell muffint sütni (1) hogyan kell nokedlit szaggatni (2) hogyan kell palacsintát sütni (1) hogyan kell panírozni (2) hogyan kell rántást készíteni (1) hogyan kell só liszt gyurmát készíteni (1) hólabda (1) Hol bújkálsz Cinege (1) humor (1) húshagyókedd (3) húsklopfoló (2) húsvét (2) húsvéti (1) húsvéti tojás (1) indanet (1) ital (1) jack olantern (1) juhtúró (3) juhtúrós (1) juhtúrós rakott sertésszelet (1) juhtúrós receptek (3) Julia Child (1) julie and julia (2) július 14. (1) kacsamell (1) kakukkfű (1) kapor (1) káposzta (1) kapros juhtúrós falatok (1) karácsony (3) karaj (2) karamellizált ananász (1) kávés (1) kecskerutafű (1) kéksajtos párnácska (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (2) kenyérkocka (1) kenyérrecept (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kevert tészta (2) kifli (1) kifújt tojás (1) kígyóuborka (1) kiőrlésű (1) klopfolás (4) klopfoló (2) kocka (1) koktélparadicsom (1) kókusz (2) kókuszkocka (1) kolbász (1) konyha (2) konyhamérleg (1) kovászos (1) kovászos uborka (4) koviubi (2) kozák sapka (1) közösség (1) krémlevesek (1) krumpli (3) krumplifőzelék (1) kukoricaliszt (1) kukta (1) lapocka (2) lawson (1) lecsó (1) lekvár (2) lekvárfőzés (1) lekváros táska (1) levelestészta (7) leveles tészta (7) leves (1) levesbetét (1) lilahagyma (1) liszt (2) lisztfajták (1) lisztszórás (2) locsoló öntet (1) loignon (1) madártej (1) máglyarakás (2) majonéz (1) majoranna (6) majoránna (2) makó (1) mákos guba (1) malac (1) málna (1) málnás (2) málnaszörp (1) marha (1) marhahús (2) marhahús részei (1) marhahús részei és felhasználásuk (1) marhasültes (1) marinád (2) mártás (1) mártás készítés (1) Mastering the art of French Cooking (1) máz (1) mazsolás kalácspuding (1) mazsolás madárkák (1) medela (1) meggy (3) meggyleves (1) melegszendvics (1) mérés (1) meryl streep (1) mézes (1) mindenszentek (3) mindent egybe tészta (2) mozi (1) muffin (1) muffin tészta (1) Murphy törvényei (1) nigella (2) nokedli (1) nyár (1) nyárs (2) olaj (1) oldalas (3) oldalas sütése (1) olívabogyó (1) öntet (2) őszibarack (2) óvoda (1) pác (2) páclé (3) páclé receptek (1) pácolás (4) palacsinta (3) palacsintatészta (3) palacsinta sütése (1) panírozás (3) paprika (1) paradicsom (2) paris (2) párizs (2) parmezán (1) párolás (4) párolóedény (3) petrezselymes (1) petrezselymes krumpli (1) pirítás (1) pirítós (1) pirosbors (1) pirospaprika (3) pogácsa (1) póréhagyma (1) Quiché (1) rakott krumpli (1) rakott zöldbab (1) rántás (2) rántás készítés (2) rántott (2) rántott hús (2) ratyli (1) rázott tészta (3) recept (61) receptek (5) részei (1) rétesliszt (1) ribizli (2) ribizlis vörösáfonyás pite (1) rigó jancsi (1) rizsliszt (1) rostonsült (1) roston sütés (4) rozmaring (1) rózsabors (1) rozsliszt (1) sajt (3) sajtos kocka (1) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack (4) sárgabaracklekvár (1) sárgabarackos quiché (1) savanyúság (1) sertés (1) sertéscomb (2) sertéshús (2) sertéssült (1) sodó (1) sonka (3) sonkás batyu (1) sonkás kocka (1) sonkás sajtos párnácska (1) sonkás tészta (1) sörtészta (2) sós aprósütemény (1) soupe (1) só liszt (1) só liszt gyurma (1) spenót (1) sült (2) sült hús (2) sült húsos zsíros kenyér (2) sült krumpli (1) sűrítés (3) sütemény (14) süteménytészta (14) süteménytészta alaprecept (3) süteménytészta készítés (8) sütés (17) sütés nélkül készíthető (2) sütés sütőben (14) süti (12) sütőtök (6) sütőtök fajták (1) sütőtök felhasználása (4) sydney (1) sydney szakácsa (1) szakácsa (1) szavazás (2) szendvics (1) szikkadt kenyér (1) szikkadt kenyér felhasználása (2) szoptatás (1) szörp (2) sztrapacska (1) szűzérme (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (1) tárkonyos csirkeragu (1) tartósítás (1) tejföl (1) tejnövelés (2) tejserkentő (2) teljes (1) tojás (3) tojásleves (1) tojásos lecsó (1) tojásos nokedli (1) tojás kifújása (1) tök (2) töklámpás (1) töltelék (1) töltött csirkecomb (2) töltött káposzta (1) tönkölybúzaliszt (1) torta (2) trendi (1) triplacsokis mogyorós (1) túró (5) túrórudi (1) túrós (2) túrós pogácsa (1) túrós receptek (5) túrótorta (2) túróval töltött zsemle (1) túró rudi (1) tüttyölt (1) ubi (1) üdítő (1) újburgonya (1) újkrumpli (1) urtica urens (1) vanília (4) vaníliafagyi (1) vaníliamártás (2) vaníliaöntet (1) vaníliapuding (2) vaníliasodó (2) világos rántás (1) virsli (3) virslis falatok (1) vörösáfonya (1) vörösáfonya mázas sonka (1) zöldbab (1) zöldbors (1) zöldséges (1) zsálya (1) zsemle (1) zsemlemorzsa (1) zsemleszínű rántás (2) zsúr (1) Címkefelhő

Linkblog

Blogajánló

Párolóedény pro és kontra

2009.11.09. 08:17 | kocoska77 | Szólj hozzá!

Nemrég kaptam a Zuramtól egy párolóedényt –na nem elektromosat, „csak” egy rozsdamentes acéledényeset, amolyan alul-víz-felül-lyukacsos-edény -típusút. Régóta szerettem volna egy ilyet, elsősorban a Panka baba miatt, hogy mikorra eljutunk odáig, meglegyen a „kellő gyakorlat”:) Azóta viszont még nem volt érkezésem kipróbálni, többek között azért sem, mert Őpankasága egyenlőre nem hajlandó semmit leengedni a torkán, ami nem anyatej ízű és állagú:) Viszont a kérdés, hogy a sima, „beteszem a húst/zöldséget és megpárolom” alapfunkciónál ki lehet-e hozni valami többet a dologból, azóta is izgatott, így nekiálltam utánanézni egy kicsit a dolognak.

Elöljáróban elmondanám, hogy ez NEM reklám, nem fizet senki a jó tulajdonságok felsorolásáért:))), azért szedtem így össze, hogy segítséget nyújtson, ill. hogy annak is legyen valami fogalma a dolgokról, aki nem járatos e téren.

Többféle párolóedény létezik, én a bambuszról, a sima emeletes edényről (ez van nekem is) és az elektromosról (egyszintes v. emeletes változatban) hallottam, nyilván nem minden vonatkozik mindegyikre. Szemezgessetek, és ezek alapján döntsetek: jó dolog párolóedényt használni vagy sem? Melyiket érdemes venni? Ha valakinek véleménye, vagy tapasztalata, netán kérdése van, kérem, írja meg nekünk, hadd okuljunk belőle mi is.

Nézzük, miket találtam a párolóedényről pro és kontra, illetve mire érdemes odafigyelni a használatukkor:
 

  • A párolóedényben nem kell kavargatni az ételt, csak vizet öntünk alá, és belehelyezzük a párolnivalót.
     
  • A főzés előkészületi ideje párolóedénnyel minimum a felére rövidül.
     
  • Elektromos párolóedény esetén többfogásos ebédet vagy vacsorát főzhetünk gyorsan és kényelmesen, és ha beépített időkapcsolója is van, akkor a beállított idő lejárta után automatikusan kikapcsol.
     
  • Az így készített étel nemcsak egészséges, de magasabb a vitamintartalma, zsírmentes, ráadásul eredeti színét és aromáit is megőrzi. A párolóedény-hívők szerint teljesen más az ebben párolt zöldség íze, mint a simán megfőzött, sokkal finomabb.
     
  • A főzési időt tovább gyorsíthatjuk azzal, hogy meleg vizet öntünk a párolóedény aljába.
     
  • Az emeletes párolóedényekben egyszerre több fogást vagy többféle ételt is lehet készíteni, úgy, hogy az illatok és a szaft nem keverednek főzés közben. Ilyenkor szerencsésebb, ha nagyjából egyforma az ételek főzési ideje, de azért ez nem alapkövetelmény.
     
  • Az alapanyagokat, pl. krumplit, zöldséget, húst nagyjából azonos nagyságú darabokra szeleteljük (ha ez lehetséges), hogy egyszerre készüljenek el, a szeletek nagysága ugyanis befolyásolja a főzés idejét.
     
  • Nem egyforma ideig készülő ételek esetén a gyorsabban elkészülőket a felső, a nagyobb darabokat vagy hosszabb főzési időt igénylő ételeket az alsó edénybe helyezzük.
     
  • A mélyhűtött zöldségeket azonnal a párolóedénybe tehetjük, elkészítésük csak öt perccel vesz többet igénybe, mint a friss zöldségeké. Viszont a halat, szárnyasokat és egyéb húsokat a főzés előtt hagyni kell kiolvadni.
     
  • Az ételek többségének elkészítése (pl. húsok, rizs, tésztafélék) kb. 20 percig tart.
     
  • Zöldségfélék párolásánál 10 perc után nem árt meglesni, hogy megpuhultak-e már.
     
  • Erősen ajánlott főzéskor fedőt vagy alufóliát használni, hogy az étel ne száradjon ki. A fedőt pedig ne emelgessük túl sűrűn:)
     
  • A zöldségek fagyasztásánál is használhatjuk a párolóedényt. Ilyenkor az egyes zöldségféléket feleannyi ideig pároljuk, mint főzéskor, majd a párolókosarat kivesszük és hideg vízbe mártjuk. Végül lecsöpögtetjük, és tasakba/dobozba téve a mélyhűtőbe rakjuk a zöldségeket.
     
  • A főzés előkészítése során győződjünk meg arról, hogy az étel belefér-e a párolókosárba -főleg az egészben párolt húsoknál/halaknál lényeges ez.
     
  • Jó, ha az étel „levegőzni“ tud a forró gőzben: próbáljuk úgy elhelyezni őket, hogy minél kisebb mértékben érintkezzenek egymással a párolókosárban, hogy a gőz szabadon áramolhasson közöttük.
     
  • Főzéskor a fűszereket, hagymát, fokhagymát, stb. ugyanabba a kosárba kell helyezni, mint az ételt, lehet az edény aljára, de az étel tetejére is, pl. megszórva a húst velük.
     
  • Hosszabb főzési időt igénylő ételeknél figyeljünk arra, hogy ne ürüljön ki a víztartály, szükség esetén után kell tölteni.
     
  • A párolással készült ételek zsíradék hozzáadása nélkül készülnek, ráadásul magasabb vitamin- és ásványianyag-tartalommal, mint egy normál főzés esetén, úgyhogy direkt ajánlják ezt a főzési módszert fogyókúrázóknak és diétázóknak.
     

Ami nem túl előnyös a párolóedényekre nézve:

  • Elektromos párolóedénynél a víztartály v. a körülötte lévő részek akár már egy használat után is totál vízkövesek lesznek –minél keményebb a víz, ez a probléma annál inkább fennáll.
     
  • A párolóedény felett működés közben ne legyen semmi, főleg ne olyan szekrény, ami nem valódi fa, hanem pl. MDF lapból van, mert a gőz kikezdi.
     
  • Olvastam olyan véleményeket is, akik szerint a párolóban főzött zöldség sokkal jobban összeesik, túl „plötty lesz”.
  •  

    Legközelebb jön néhány recept is a párolóedényekhez.

Címkék: főzés főzőiskola párolás főzősuli párolóedény

A bejegyzés trackback címe:

http://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr971508894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.