Be kell valljam, bár 1-2 éve már próbálkozom vele, eddig igazából nem voltam oda túlzottan a sült sütőtökért. Ha simán csak megsütöttem, azt sokszor nem találtam elég édesnek, ha pedig megcukroztam… Általában az sem jött be igazán. Most hétvégén viszont gondoltam egyet, és a sütőtököt fahéjas barnacukorral szórtam be és úgy sütöttem meg. És az eredmény… nyammm:)))
Fahéjas sült sütőtök szeletek vaníliafagyival (és tejszínhabbal:))
Hozzávalók:
Sütőtök szeletek
barnacukor
fahéj
vaníliafagyi
A sütőtököt megmossuk, megtöröljük, félbevágjuk. A magokat a szivacsos résszel együtt kikaparjuk, a tököt szeletekre vágjuk (amilyen vastagra szeretnénk, de azért álljon meg a szelet, ne dőljön el). A barnacukrot némi fahéjjal összekeverjük, és a szeleteket megszórjuk vele –én rendszerint egy kis plussz fahéjat is szórok a tökre, de csak óvatosan, nem túl sokat. A sütőtökszeleteket tepsire tesszük, alufóliával letakarjuk, és kb. 200 fokon kb. 45 perc alatt megsütjük. Ha kész, hagyjuk kicsit kihűlni, majd a tökök belsejét tálkákba kanalazzuk, tetejébe teszünk egy gombóc vaníliafagyit (és/vagy tejszínhabot), a tepsiben összegyűlt fahéjas, kissé karamellizálódott cukorszirupot pedig összegyűjtjük és a fagyi vagy tejszínhab tetejére csorgatjuk.
Csinálhatjuk vanília helyett pl. csokifagyival, és csorgathatunk rá pl. csokiöntetet is. Könnyű, de nagyon finom és mutatós édesség.
- A sütési idő a szeletek nagyságától és vastagságától is függ: a nagyobb tovább sül.
- Nem muszáj szeletelni a tököt, lehet simán félbevágva is sütni.