Múlt hét végén beszereztem egy-két nagyobb méretű sütőtököt, és azzal a szent elhatározással álltam neki sütőtökös ételeket főzni, hogy márpedig én idén megszeretem a sütőtököt. Csak van olyan formája, felhasználási módja a sütőtöknek, ami nekem is ízlik…! Nos, néhány napos kitartó főzőcskézés után örömmel jelentem, nem is egy olyan elkészítési módját találtam a sütőtöknek, ami ízlik:)
Ezek közül jöjjön először egy isteni, krémes sütőtökkrémleves az édesebb fajtából. Nem nehéz elkészíteni, és a végeredmény mennyei...
Sütőtök krémleves
Hozzávalók:
½ kg sült sütőtök
1 kis fej vöröshagyma
1 közepes burgonya kockára vágva
1 alma kockára vágva
kb. ¾-1 liter húsleves alaplé vagy 1-1,5 tyúkhúsleveskocka
kb. 2 evőkanál méz
kb. 2 dl 100%-os narancslé v. 1 narancs kifacsart leve
¼-½ teáskanál őrölt szerecsendió
kb. 5 dkg vaj
kb. 1 dl tejszín
ízlés szerint só, bors
A sütőtököt megmossuk, megtöröljük, félbevágjuk. A magokat a szivacsos résszel együtt kikaparjuk, a tököt tepsire tesszük, alufóliával letakarjuk, és kb. 200 fokon kb. 50 perc alatt megsütjük.
Ezalatt előkészítjük a többit: a hagymát apróra vágjuk és vajon üvegesre fonnyasztjuk, majd beletesszük a mézet. Megkeverjük, kicsit karamellizáljuk, felöntjük az alaplével, vagy ugyanennyi vízzel és beletesszük a húsleveskockákat. A krumplit és az almát megpucoljuk és kockákra vágjuk, és beletesszük a levesbe. Félkészre főzzük, majd belekaparjuk a megsült sütőtök húsát, és együtt készre főzzük. Közben hozzáadjuk a narancslét, fűszerezzük szerecsendióval, ízlés szerint sóval, borssal. Végül belekeverjük a tejszínt, botmixerrel egyneművé pürésítjük.
Sült tök helyett megpucolt és nyersen kockára vágott tökkel is dolgozhatunk (bár annak nem olyan intenzív az íze), de akkor azt a krumplival és az almával együtt tegyük a levesbe, és úgy főzzük puhára.
Forrás: Chilli&Vanília