Forrás: wikimedia
Mindenszentek előtt minden évben rendre ellepik az üzleteket a különböző méretű és fajtájú sütőtökök, arra csábítva minket, hogy megvegyük. Gyakorlatlan tökvásárlóként felmerülhet bennünk néhány kérdés, pl. hosszúkásat vagy gömbölyűt? Mikor érdemes megvenni a tököt? Mi a különbség a különböző színekben pompázó tökcsodák között? Melyiket mire lehet felhasználni?
Forrás: wikimedia
Melyiket vegyem?
A sokféle tökfajta között a legelterjedtebb a nagy, gömbölyű, narancssárga, bordázott héjú sütőtök (mint pl. a nagydobosi sütőtök), de kapható még zöldes v. sárga héjú, hosszúkás ún. kanadai tök (más néven „sonkatök”), vagy például hokkaido tök is.
Abban, hogy mikor melyiket vegyük, az adhat támpontot, hogy mit akarunk kezdeni vele. Tölteni kis méretű tököket érdemes. Ha levesbe, süteménybe, pürének, stb. szánjuk, akkor inkább nagyobb tököt vásároljunk –figyelembe véve persze a recept adta mennyiséget és hogy hány embernek főzünk. Szintén nagyobb sütőtököt vegyünk, ha töklámpást szeretnénk készíteni:) Jó tudni, hogy a tököt egészben sokáig el lehet tartani, de ha felvágjuk, akkor hűtőben tárolva is jelentősen lerövidül ez az idő.
Forrás: wikimedia
A tök előkészítése
Főzés előtt a tököt mossuk le kívülről, majd vágjuk fel. Kaparjuk ki a magokat és a szivacsos részt, majd –attól függően, hogy mi módon használjuk fel- vágjuk cikkekre, vagy hámozzuk meg és daraboljuk fel, pl. negyedeljük, vagy kockázzuk. A hámozás könnyebben megy a kisebb fajtáknál, mint a nagy tököknél.
Forrás: wikimedia
Mire használhatom? Mi mindent készíthetek belőle?
A sütőtök nagyon sokoldalúan felhasználható. Tökimádók szerint szinte minden készíthető belőle: ehetjük sütve vagy főzve, lehet belőle leves, köret, saláta, édesség, püré, sütemény, turmix, lekvár, pépesítve pedig kitűnő babaétel.
Sok minden függ attól, hogy hogyan fűszerezzük –íly módon lehet sós, édes, csípős, vagy pikáns, -ki hogy szereti:)
…és végül az élettani hatásai:
A sütőtök nemcsak nagyon finom, de tápláló is. Magas a vitamin, ásványianyag (pl. vas), és karotintartalma, fontos fehérjéket és rengeteg rostot tartalmaz. Serkenti a bélmozgást, és méregtelenítő hatású.
A következő napokban néhány igazán finom sütőtök receptet osztok meg majd veletek.
Forrás: wikimedia