Főzősuli hírlevél

Főzősuli

Főzőiskola kicsiknek és nagyoknak - tanuljunk meg egyszerűen finomakat főzni.

Friss hozzászólások

Címkék

à (1) abálás (1) alapanyag (3) alapok (34) Aliz Cukrász műhelye (1) alma (3) álomsüti (1) amerikai (2) ananász (1) aprósütemény (9) aprósüti (1) arleux (1) a nyár ízei (6) baba (1) babapiskóta (1) babareceptek (2) babatorta (1) bacon (1) banán (2) baracklekvár (1) barackos (3) barackrémleves (1) bárányborda (1) barnacukor (1) barna rántás (1) Bársony Ottília (1) befőtt (1) befőzés (1) bélszín (1) besűrítés (3) bill (2) biztonság (2) blansírozás (1) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bors (5) bors fajták (1) bortészta (1) bundázás (2) burgonya (2) burgonyafőzelék (1) burgonyás galuska (1) búzadara (2) búzaliszt (2) comb (2) csécsi pecsenye (1) csirkecomb (2) csirkehús (4) csirkemell (2) csirkepörkölt (1) csirketorta (1) csőben sült (1) csokiital (1) csokis (11) csokis kocka (1) csokis máz (1) csokis torta (1) csokitáska (1) csokoládés-sárgabarackos (1) csokoládé ital (1) csöröge (1) csülök (1) dagadó (1) darálthús (2) desszert (4) dinsztelés (2) dió (3) diós guba (1) diós sütemény (2) dunsztolás (1) Édeske cukrászda (1) édesség (5) édes aprósütemény (4) eper (1) étel (4) ételek behabarása (1) ételek berántása (1) fahéj (9) fahéjas almás rózsák (1) fahéjas édesség (5) fahéjas sült sütőtök vaníliafagyival (1) fahéjas sütőtökös palacsinta (1) fánk (1) fartő (1) fasírt (1) fehérbors (1) fehérpecsenye (1) fehér rántás (1) fejessaláta (1) feketebors (1) feketepecsenye (1) felhasználása (2) felsál (2) feta (1) finomliszt (1) fokhagyma (7) fokhagymás (1) földtúrás torta (1) forgácsfánk (1) forralás (1) forrázás (1) forró csoki (1) forró ital (1) főzés (20) főzőiskola (20) főzősuli (20) főzősuli közösség (1) francia (2) francia konyha (2) frankfurti leves (1) frissítő (1) füstölt sonka (1) füstölt szalonna (1) fűszer (4) fűszerek (4) fűszerezés (4) galuska (2) gasztroblog (2) gasztronómia (1) gofri (1) gofrisütő (1) gofri sütése (1) görög saláta (1) graham kenyér (1) graham liszt (1) gratinée (1) gratinírozás (1) grill (5) grillezés (2) grillpác (3) grillpácok (1) grillsütés (2) grillsütő (1) grillsütő begyújtása (1) grillsütő tisztítása (1) grillszósz (1) grill ételek (2) gyerekzsúr (2) gyümölcsleves (3) gyümölcsös diós pite (1) gyümölcsszörp (1) gyurma (1) gyurmázás (1) habarás (1) habarás készítés (1) hagyma (2) hagymaleves (2) halottak napja (1) hamvazószerda (3) hátszín (2) házi (1) házi túró rudi (1) hellókarácsony (2) hideg (1) higiénia (2) (1) hogyan kell befőzni (1) hogyan kell grillezni (3) hogyan kell habarni (1) hogyan kell húst sütni (2) hogyan kell kovászos uborkát készíteni (1) hogyan kell lekvárt főzni (1) hogyan kell muffint sütni (1) hogyan kell nokedlit szaggatni (2) hogyan kell palacsintát sütni (1) hogyan kell panírozni (2) hogyan kell rántást készíteni (1) hogyan kell só liszt gyurmát készíteni (1) hólabda (1) Hol bújkálsz Cinege (1) humor (1) húshagyókedd (3) húsklopfoló (2) húsvét (2) húsvéti (1) húsvéti tojás (1) indanet (1) ital (1) jack olantern (1) juhtúró (3) juhtúrós (1) juhtúrós rakott sertésszelet (1) juhtúrós receptek (3) Julia Child (1) julie and julia (2) július 14. (1) kacsamell (1) kakukkfű (1) kapor (1) káposzta (1) kapros juhtúrós falatok (1) karácsony (3) karaj (2) karamellizált ananász (1) kávés (1) kecskerutafű (1) kéksajtos párnácska (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (2) kenyérkocka (1) kenyérrecept (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kevert tészta (2) kifli (1) kifújt tojás (1) kígyóuborka (1) kiőrlésű (1) klopfolás (4) klopfoló (2) kocka (1) koktélparadicsom (1) kókusz (2) kókuszkocka (1) kolbász (1) konyha (2) konyhamérleg (1) kovászos (1) kovászos uborka (4) koviubi (2) kozák sapka (1) közösség (1) krémlevesek (1) krumpli (3) krumplifőzelék (1) kukoricaliszt (1) kukta (1) lapocka (2) lawson (1) lecsó (1) lekvár (2) lekvárfőzés (1) lekváros táska (1) levelestészta (7) leveles tészta (7) leves (1) levesbetét (1) lilahagyma (1) liszt (2) lisztfajták (1) lisztszórás (2) locsoló öntet (1) loignon (1) madártej (1) máglyarakás (2) majonéz (1) majoranna (6) majoránna (2) makó (1) mákos guba (1) malac (1) málna (1) málnás (2) málnaszörp (1) marha (1) marhahús (2) marhahús részei (1) marhahús részei és felhasználásuk (1) marhasültes (1) marinád (2) mártás (1) mártás készítés (1) Mastering the art of French Cooking (1) máz (1) mazsolás kalácspuding (1) mazsolás madárkák (1) medela (1) meggy (3) meggyleves (1) melegszendvics (1) mérés (1) meryl streep (1) mézes (1) mindenszentek (3) mindent egybe tészta (2) mozi (1) muffin (1) muffin tészta (1) Murphy törvényei (1) nigella (2) nokedli (1) nyár (1) nyárs (2) olaj (1) oldalas (3) oldalas sütése (1) olívabogyó (1) öntet (2) őszibarack (2) óvoda (1) pác (2) páclé (3) páclé receptek (1) pácolás (4) palacsinta (3) palacsintatészta (3) palacsinta sütése (1) panírozás (3) paprika (1) paradicsom (2) paris (2) párizs (2) parmezán (1) párolás (4) párolóedény (3) petrezselymes (1) petrezselymes krumpli (1) pirítás (1) pirítós (1) pirosbors (1) pirospaprika (3) pogácsa (1) póréhagyma (1) Quiché (1) rakott krumpli (1) rakott zöldbab (1) rántás (2) rántás készítés (2) rántott (2) rántott hús (2) ratyli (1) rázott tészta (3) recept (61) receptek (5) részei (1) rétesliszt (1) ribizli (2) ribizlis vörösáfonyás pite (1) rigó jancsi (1) rizsliszt (1) rostonsült (1) roston sütés (4) rozmaring (1) rózsabors (1) rozsliszt (1) sajt (3) sajtos kocka (1) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack (4) sárgabaracklekvár (1) sárgabarackos quiché (1) savanyúság (1) sertés (1) sertéscomb (2) sertéshús (2) sertéssült (1) sodó (1) sonka (3) sonkás batyu (1) sonkás kocka (1) sonkás sajtos párnácska (1) sonkás tészta (1) sörtészta (2) sós aprósütemény (1) soupe (1) só liszt (1) só liszt gyurma (1) spenót (1) sült (2) sült hús (2) sült húsos zsíros kenyér (2) sült krumpli (1) sűrítés (3) sütemény (14) süteménytészta (14) süteménytészta alaprecept (3) süteménytészta készítés (8) sütés (17) sütés nélkül készíthető (2) sütés sütőben (14) süti (12) sütőtök (6) sütőtök fajták (1) sütőtök felhasználása (4) sydney (1) sydney szakácsa (1) szakácsa (1) szavazás (2) szendvics (1) szikkadt kenyér (1) szikkadt kenyér felhasználása (2) szoptatás (1) szörp (2) sztrapacska (1) szűzérme (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (1) tárkonyos csirkeragu (1) tartósítás (1) tejföl (1) tejnövelés (2) tejserkentő (2) teljes (1) tojás (3) tojásleves (1) tojásos lecsó (1) tojásos nokedli (1) tojás kifújása (1) tök (2) töklámpás (1) töltelék (1) töltött csirkecomb (2) töltött káposzta (1) tönkölybúzaliszt (1) torta (2) trendi (1) triplacsokis mogyorós (1) túró (5) túrórudi (1) túrós (2) túrós pogácsa (1) túrós receptek (5) túrótorta (2) túróval töltött zsemle (1) túró rudi (1) tüttyölt (1) ubi (1) üdítő (1) újburgonya (1) újkrumpli (1) urtica urens (1) vanília (4) vaníliafagyi (1) vaníliamártás (2) vaníliaöntet (1) vaníliapuding (2) vaníliasodó (2) világos rántás (1) virsli (3) virslis falatok (1) vörösáfonya (1) vörösáfonya mázas sonka (1) zöldbab (1) zöldbors (1) zöldséges (1) zsálya (1) zsemle (1) zsemlemorzsa (1) zsemleszínű rántás (2) zsúr (1) Címkefelhő

Linkblog

Főzősuli hírlevél

Receptek grillezőknek és roston sütőknek:)

2009.10.12. 08:07 | kocoska77 | Szólj hozzá!

Bár a sokféle pác leírásával sokféle ételrecept is a kezetekbe került, a grillezéshez/rostonsütéshez néha jól jön 1-2 jó ötlet pluszban, ami feldobja a menüt és amitől bizton bezsebelhetjük nemcsak a dícséreteket, hogy milyen finom, hanem attól is odalesznek, hogy a „szokványos” bepácolt-kisütött húsok világát micsoda isteni különlegességekkel dobtuk fel:)

Ehhez nyújt -remélem- némi segítséget a most következő receptösszeállítás, mind kipróbált, nagyon "tuti darab" :) –először a férjem egyik születésnapján vetettem be őket, és nagyon jól esett, mikor –miután mindent eltűntettek- elkérték a recepteket, és újra meg újra előjött, hogy milyen finomakat sütögettem:) De mivel az előző napi munkás előkészületek ellenére majd’ odagyökereztem a grillsütő elé, vegyétek figyelembe, hogy ha mindet meg akarjátok csinálni, akkor ez nem esik a „gyorsan finomat” kategóriába…:) Szemezgessetek belőlük –persze, ha valaki nem vár babát éppen, mint én akkoriban, akkor lehet, hogy könnyebben bírja a dolgokat:)


Angol parázson sült töltött burgonya
-sült baconnel, snidliggel, cheddar sajttal


Hozzávalók:

legalább 1 nagy krumpli /fő
vaj
1 csomag szeletelt bacon
cheddar sajt
1 cserepes friss snidling
alufólia

A krumplikat alaposan megmossuk, megtörölgetjük, rátesszük egy (a krumplinál nagyobb méretű) alufóliára, tetejüket késsel kb. 1 cm-es mélységben bevágjuk (simán és kereszt alakban is lehet), majd mogyorónyi vajat rakunk rá. Szorosan becsomagoljuk egyszer, majd mégegyszer egy másik darab alufóliába. Beletesszük a parázsba, és időnként megforgatjuk. Mérettől és a parázs hőmérsékletétől függ, de úgy kb. 15 perc alatt megsül.

A bacont kis csíkokra összevágjuk és serpenyőben megpirítjuk, a sajtot lereszeljük (én ilyenkor nagy lyukú reszelőn szoktam, mert ennél a kajánál szerintem úgy sokkal finomabb)

Megvárjuk, míg kicsit kihűl (de ne legyen langyos vagy hideg!), kibontjuk, a bevágásnál óvatosan szétnyitjuk. Ízlés szerint beletehetünk egy kis darab vajat, beletömködünk (ízlés szerinti mennyiségben, szerintem jó sokat:)) sült bacont, megszórjuk jó sok reszelt sajttal és ollóval vágunk a tetejére egy kis friss snidlinget. Forrón tálaljuk.

Rakhatunk rá pl. tejfölt is -a sajt alá vagy csak úgy magában-, esetleg zúzott fokhagymával összekevert tejfölt), vagy kék sajtot, stb.

Sok-sok ilyen receptem van, külön posztban majd egybegyűjtöm őket és leírom nektek, ígérem:)
 

Parázsburgonya szalonnás bundában

Hozzávalók:

legalább 1 nagy krumpli /fő
szeletelt bacon v. húsos füstölt szalonna
alufólia

A krumplikat alaposan megmossuk és néhányszor megszurkáljuk. Betekerjük őket a szalonnaszeletekbe, és becsomagoljuk duplán (egyszer majd mégegyszer) alufóliába. Beletesszük a parázsba, és időnként megforgatjuk. A krumpli méretétől és a parázs hőmérsékletétől függ, de úgy kb. 15-20 perc alatt megsül.
 

Zöldfűszeres-mustáros csirkecomb

Hozzávalók:

4 csirkecomb
2 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál száraz fehérbor
½ teáskanál apróra vágott bazsalikom
½ teáskanál apróra vágott oregano
½ teáskanál apróra vágott kakukkfű
½ teáskanál apróra vágott rozmaring
1 gerezd zúzott fokhagyma

Először készítsük el a pácot:
A zöldfűszereket keverjük el a mustárral és a borral, majd öntsük át egy kis nylonzacskóba.
Tegyük a zacskóba a csirkecombokat is, kössünk csomót a zacskóra, és masszírozzuk át a zacsit, hogy a pác alaposan bevonja a húst. Tegyük be a hűtőszekrénybe pácolódni kb. 3-4 órára, majd süssük ki.
 

Mustáros tarja

Hozzávalók:

4 szelet csont nélküli tarja
2 fej hagyma
3 evőkanál sör
3 evőkanál magos mustár
2 evőkanál olívaolaj
2 babérlevél
bors

Készítsük el a pácot:
Pucoljuk meg és vágjuk apróra a vöröshagymát, adjuk hozzá a mustárt, sört, olívaolajat, és keverjük össze. Ízlés szerint borsozzuk.

A tarjaszeleteket mossuk meg, és töröljük szárazra, a babérleveleket törjük ketté. Egy tálba tegyünk egy kevés pácot, egy fél babérlevelet, rá egy szelet tarját, majd megint pác-babérlevél-tarja (és így tovább) következik. Ha zacskóba tesszük, akkor rakjuk a tarjaszeleteket, a babérlevelet és a pácot a zacskóba, és alaposan masszírozzuk át a hússzeleteket, hogy mindenhol érje a pác. Fedjük le, vagy kössük be a zacskót és hűtőszekrényben pácoljuk 4-6 órán keresztül.
 

Csirkecomb kínai pácban

Hozzávalók:

8 csirkecomb felső v. alsó
3 gerezd zúzott fokhagyma
reszelt gyömbér (2-3 cm-nyi)
6 evőkanál szójaszósz, lehetőleg alacsony sótartalmú
6 evőkanál méz
1 citrom kifacsart leve

Készítsük el a pácot:
A szójaszószt keverjük el a mézzel és a citromlével, reszeljünk bele gyömbért, keverjük bele az összezúzott fokhagymát.

A csirkecombokat tisztítsuk és mossuk meg, majd egy nejlonzacskóba tegyük bele a combokat, öntsük rá a pácot és nyomkodjuk át alaposan, hogy a húst mindenhol érje a pác. Kössük be a zacskó száját, tegyük hűtőbe, és pácoljuk kb. 3-4 órán át, majd süssük meg. Akkor van kész, ha szép pirosak a combok.

Ha tepsiben sütjük, akkor a páclevet az elején öntsük a tepsibe a combokra, a végén pedig szűrjük le, és tartsuk meg a mártást.

Forrás: tutitippek.hu
 

Mozzarellával töltött paprika

Hozzávalók:

Fejenként 1-2 tölteni való paprika
mozzarella sajt (nem a lében-úszó-golyók –fajta:))

Mossuk meg a paprikákat (ha lehet, tölteni való, gömbölyded paprikákat válasszunk), majd vágjuk ki a csumájukat, úgy, hogy lehetőség szerint ne vágjunk nagy lyukat rajta. Az a legjobb, ha pereme marad a paprikának csuma kiszedése után (jobban megmarad benne a sajt). Vágjuk kisebb rudacskákra a mozzarellát és óvatosan (hogy ne törjön a paprika), tömködjük bele a paprikákba jó szorosan. Ne rakjunk bele annyit, hogy a lyuk szájáig érjen (legalább 1 cm hely maradjon), mert sütéskor gyorsan kifolyik a sajt. Alacsony hőmérsékleten vagy a grillrácsot magasra téve süssük, és forgassuk, míg csíkos lesz a rácstól a paprika.
 

Pulykahúsos saslik

Hozzávalók:

Kb. ½ kg pulykacomb vagy pulykamell
4-8 hagyma (mérettől függ)
1 csomag bacon
vagy húsos füstölt szalonna
1-2 paprika
1 cukkini

A hozzávalókat előkészítjük: a húst megmossuk és kockákra vágjuk (nem túl nagyra, én kb. 2-3 cm-esekre szoktam, hogy hamar megsüljön), ha van, a szalonnát kis darabokra/kockákra daraboljuk, a cukkinit megmossuk és kb. 1 cm-es karikákra vágjuk, a paprikát megmossuk és kis kockákra vágjuk, a hagymát megpucoljuk, és (ízlés és méret szerint) egészben hagyjuk, vagy daraboljuk (én félbe vagy negyedbe szoktam –nekem nem szokott szétesni). A husit, és a zöldségeket esetleg grill fűszerkeverékkel be lehet szórni, vagy bepácolhatjuk.
A nyársakat előkészítjük, ha fapálcikát használunk, akkor sütés előtt beáztatjuk.
A nyársakat összeállítjuk: hagyma, baconbe tekert husi, cukkini, szalonna, paprika, hagyma, stb. Érdemes azzal kezdeni és lezárni, ami „szorul”, nem csúszik le a nyársról. Ne tömjük meg túlzottam a nyársat, mert akkor nehezen sül át. Sütéskor többször kell forgatni.
 

Karamellizált ananász csokiöntettel

Hozzávalók:

1 nagy ananász
1 dl Malibu
1 nagy tábla Lindt étcsoki (más is lehet, minél jobb minőségűt veszünk, annál finomabb lesz)
1 dl tejszín
barnacukor
fapálcikák

A pálcikákat vízbe áztatjuk, az ananászt előkészítjük: végeit, héját levágjuk, hasábokra vágjuk. Az ananászhasábokat felszúrjuk a nyársra, és beleforgatjuk vagy a külsejüket megszórjuk barnacukorral. Rátesszük a grillre, időnként megforgatjuk, míg a cukor rákaramellizálódik.

Csokiöntet:

A tábla csokit darabokra törjük, lábasba tesszük, ráöntjük a tejszínt és a Malibut, majd összeforraljuk. Kis tálkákba osztjuk szét, és a grillezett ananászrudakat ebbe mártogatjuk.

Forrás: Nigella Lawson receptje

A korábbi bejegyzéseim közt hasznos infókat olvashatsz a grillezésről, a pácolásról, és a sütögetésről (akár grillen, akár roston) is.
 

Címkék: étel receptek édesség grill grillezés pác nyárs ananász páclé grillpác pácolás nigella lawson hogyan kell grillezni grill ételek roston sütés grillsütés karamellizált ananász

A bejegyzés trackback címe:

https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr901437081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása