Bár a sokféle pác leírásával sokféle ételrecept is a kezetekbe került, a grillezéshez/rostonsütéshez néha jól jön 1-2 jó ötlet pluszban, ami feldobja a menüt és amitől bizton bezsebelhetjük nemcsak a dícséreteket, hogy milyen finom, hanem attól is odalesznek, hogy a „szokványos” bepácolt-kisütött húsok világát micsoda isteni különlegességekkel dobtuk fel:)
Ehhez nyújt -remélem- némi segítséget a most következő receptösszeállítás, mind kipróbált, nagyon "tuti darab" :) –először a férjem egyik születésnapján vetettem be őket, és nagyon jól esett, mikor –miután mindent eltűntettek- elkérték a recepteket, és újra meg újra előjött, hogy milyen finomakat sütögettem:) De mivel az előző napi munkás előkészületek ellenére majd’ odagyökereztem a grillsütő elé, vegyétek figyelembe, hogy ha mindet meg akarjátok csinálni, akkor ez nem esik a „gyorsan finomat” kategóriába…:) Szemezgessetek belőlük –persze, ha valaki nem vár babát éppen, mint én akkoriban, akkor lehet, hogy könnyebben bírja a dolgokat:)
Angol parázson sült töltött burgonya
-sült baconnel, snidliggel, cheddar sajttal
Hozzávalók:
legalább 1 nagy krumpli /fő
vaj
1 csomag szeletelt bacon
cheddar sajt
1 cserepes friss snidling
alufólia
A krumplikat alaposan megmossuk, megtörölgetjük, rátesszük egy (a krumplinál nagyobb méretű) alufóliára, tetejüket késsel kb. 1 cm-es mélységben bevágjuk (simán és kereszt alakban is lehet), majd mogyorónyi vajat rakunk rá. Szorosan becsomagoljuk egyszer, majd mégegyszer egy másik darab alufóliába. Beletesszük a parázsba, és időnként megforgatjuk. Mérettől és a parázs hőmérsékletétől függ, de úgy kb. 15 perc alatt megsül.
A bacont kis csíkokra összevágjuk és serpenyőben megpirítjuk, a sajtot lereszeljük (én ilyenkor nagy lyukú reszelőn szoktam, mert ennél a kajánál szerintem úgy sokkal finomabb)
Megvárjuk, míg kicsit kihűl (de ne legyen langyos vagy hideg!), kibontjuk, a bevágásnál óvatosan szétnyitjuk. Ízlés szerint beletehetünk egy kis darab vajat, beletömködünk (ízlés szerinti mennyiségben, szerintem jó sokat:)) sült bacont, megszórjuk jó sok reszelt sajttal és ollóval vágunk a tetejére egy kis friss snidlinget. Forrón tálaljuk.
Rakhatunk rá pl. tejfölt is -a sajt alá vagy csak úgy magában-, esetleg zúzott fokhagymával összekevert tejfölt), vagy kék sajtot, stb.
Sok-sok ilyen receptem van, külön posztban majd egybegyűjtöm őket és leírom nektek, ígérem:)
Parázsburgonya szalonnás bundában
Hozzávalók:
legalább 1 nagy krumpli /fő
szeletelt bacon v. húsos füstölt szalonna
alufólia
A krumplikat alaposan megmossuk és néhányszor megszurkáljuk. Betekerjük őket a szalonnaszeletekbe, és becsomagoljuk duplán (egyszer majd mégegyszer) alufóliába. Beletesszük a parázsba, és időnként megforgatjuk. A krumpli méretétől és a parázs hőmérsékletétől függ, de úgy kb. 15-20 perc alatt megsül.
Zöldfűszeres-mustáros csirkecomb
Hozzávalók:
4 csirkecomb
2 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál száraz fehérbor
½ teáskanál apróra vágott bazsalikom
½ teáskanál apróra vágott oregano
½ teáskanál apróra vágott kakukkfű
½ teáskanál apróra vágott rozmaring
1 gerezd zúzott fokhagyma
Először készítsük el a pácot:
A zöldfűszereket keverjük el a mustárral és a borral, majd öntsük át egy kis nylonzacskóba.
Tegyük a zacskóba a csirkecombokat is, kössünk csomót a zacskóra, és masszírozzuk át a zacsit, hogy a pác alaposan bevonja a húst. Tegyük be a hűtőszekrénybe pácolódni kb. 3-4 órára, majd süssük ki.
Mustáros tarja
Hozzávalók:
4 szelet csont nélküli tarja
2 fej hagyma
3 evőkanál sör
3 evőkanál magos mustár
2 evőkanál olívaolaj
2 babérlevél
bors
Készítsük el a pácot:
Pucoljuk meg és vágjuk apróra a vöröshagymát, adjuk hozzá a mustárt, sört, olívaolajat, és keverjük össze. Ízlés szerint borsozzuk.
A tarjaszeleteket mossuk meg, és töröljük szárazra, a babérleveleket törjük ketté. Egy tálba tegyünk egy kevés pácot, egy fél babérlevelet, rá egy szelet tarját, majd megint pác-babérlevél-tarja (és így tovább) következik. Ha zacskóba tesszük, akkor rakjuk a tarjaszeleteket, a babérlevelet és a pácot a zacskóba, és alaposan masszírozzuk át a hússzeleteket, hogy mindenhol érje a pác. Fedjük le, vagy kössük be a zacskót és hűtőszekrényben pácoljuk 4-6 órán keresztül.
Csirkecomb kínai pácban
Hozzávalók:
8 csirkecomb felső v. alsó
3 gerezd zúzott fokhagyma
reszelt gyömbér (2-3 cm-nyi)
6 evőkanál szójaszósz, lehetőleg alacsony sótartalmú
6 evőkanál méz
1 citrom kifacsart leve
Készítsük el a pácot:
A szójaszószt keverjük el a mézzel és a citromlével, reszeljünk bele gyömbért, keverjük bele az összezúzott fokhagymát.
A csirkecombokat tisztítsuk és mossuk meg, majd egy nejlonzacskóba tegyük bele a combokat, öntsük rá a pácot és nyomkodjuk át alaposan, hogy a húst mindenhol érje a pác. Kössük be a zacskó száját, tegyük hűtőbe, és pácoljuk kb. 3-4 órán át, majd süssük meg. Akkor van kész, ha szép pirosak a combok.
Ha tepsiben sütjük, akkor a páclevet az elején öntsük a tepsibe a combokra, a végén pedig szűrjük le, és tartsuk meg a mártást.
Forrás: tutitippek.hu
Mozzarellával töltött paprika
Hozzávalók:
Fejenként 1-2 tölteni való paprika
mozzarella sajt (nem a lében-úszó-golyók –fajta:))
Mossuk meg a paprikákat (ha lehet, tölteni való, gömbölyded paprikákat válasszunk), majd vágjuk ki a csumájukat, úgy, hogy lehetőség szerint ne vágjunk nagy lyukat rajta. Az a legjobb, ha pereme marad a paprikának csuma kiszedése után (jobban megmarad benne a sajt). Vágjuk kisebb rudacskákra a mozzarellát és óvatosan (hogy ne törjön a paprika), tömködjük bele a paprikákba jó szorosan. Ne rakjunk bele annyit, hogy a lyuk szájáig érjen (legalább 1 cm hely maradjon), mert sütéskor gyorsan kifolyik a sajt. Alacsony hőmérsékleten vagy a grillrácsot magasra téve süssük, és forgassuk, míg csíkos lesz a rácstól a paprika.
Pulykahúsos saslik
Hozzávalók:
Kb. ½ kg pulykacomb vagy pulykamell
4-8 hagyma (mérettől függ)
1 csomag bacon
vagy húsos füstölt szalonna
1-2 paprika
1 cukkini
A hozzávalókat előkészítjük: a húst megmossuk és kockákra vágjuk (nem túl nagyra, én kb. 2-3 cm-esekre szoktam, hogy hamar megsüljön), ha van, a szalonnát kis darabokra/kockákra daraboljuk, a cukkinit megmossuk és kb. 1 cm-es karikákra vágjuk, a paprikát megmossuk és kis kockákra vágjuk, a hagymát megpucoljuk, és (ízlés és méret szerint) egészben hagyjuk, vagy daraboljuk (én félbe vagy negyedbe szoktam –nekem nem szokott szétesni). A husit, és a zöldségeket esetleg grill fűszerkeverékkel be lehet szórni, vagy bepácolhatjuk.
A nyársakat előkészítjük, ha fapálcikát használunk, akkor sütés előtt beáztatjuk.
A nyársakat összeállítjuk: hagyma, baconbe tekert husi, cukkini, szalonna, paprika, hagyma, stb. Érdemes azzal kezdeni és lezárni, ami „szorul”, nem csúszik le a nyársról. Ne tömjük meg túlzottam a nyársat, mert akkor nehezen sül át. Sütéskor többször kell forgatni.
Karamellizált ananász csokiöntettel
Hozzávalók:
1 nagy ananász
1 dl Malibu
1 nagy tábla Lindt étcsoki (más is lehet, minél jobb minőségűt veszünk, annál finomabb lesz)
1 dl tejszín
barnacukor
fapálcikák
A pálcikákat vízbe áztatjuk, az ananászt előkészítjük: végeit, héját levágjuk, hasábokra vágjuk. Az ananászhasábokat felszúrjuk a nyársra, és beleforgatjuk vagy a külsejüket megszórjuk barnacukorral. Rátesszük a grillre, időnként megforgatjuk, míg a cukor rákaramellizálódik.
Csokiöntet:
A tábla csokit darabokra törjük, lábasba tesszük, ráöntjük a tejszínt és a Malibut, majd összeforraljuk. Kis tálkákba osztjuk szét, és a grillezett ananászrudakat ebbe mártogatjuk.
Forrás: Nigella Lawson receptje
A korábbi bejegyzéseim közt hasznos infókat olvashatsz a grillezésről, a pácolásról, és a sütögetésről (akár grillen, akár roston) is.