Főzősuli hírlevél

Főzősuli

Főzőiskola kicsiknek és nagyoknak - tanuljunk meg egyszerűen finomakat főzni.

Friss hozzászólások

Címkék

à (1) abálás (1) alapanyag (3) alapok (34) Aliz Cukrász műhelye (1) alma (3) álomsüti (1) amerikai (2) ananász (1) aprósütemény (9) aprósüti (1) arleux (1) a nyár ízei (6) baba (1) babapiskóta (1) babareceptek (2) babatorta (1) bacon (1) banán (2) baracklekvár (1) barackos (3) barackrémleves (1) bárányborda (1) barnacukor (1) barna rántás (1) Bársony Ottília (1) befőtt (1) befőzés (1) bélszín (1) besűrítés (3) bill (2) biztonság (2) blansírozás (1) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bors (5) bors fajták (1) bortészta (1) bundázás (2) burgonya (2) burgonyafőzelék (1) burgonyás galuska (1) búzadara (2) búzaliszt (2) comb (2) csécsi pecsenye (1) csirkecomb (2) csirkehús (4) csirkemell (2) csirkepörkölt (1) csirketorta (1) csőben sült (1) csokiital (1) csokis (11) csokis kocka (1) csokis máz (1) csokis torta (1) csokitáska (1) csokoládés-sárgabarackos (1) csokoládé ital (1) csöröge (1) csülök (1) dagadó (1) darálthús (2) desszert (4) dinsztelés (2) dió (3) diós guba (1) diós sütemény (2) dunsztolás (1) Édeske cukrászda (1) édesség (5) édes aprósütemény (4) eper (1) étel (4) ételek behabarása (1) ételek berántása (1) fahéj (9) fahéjas almás rózsák (1) fahéjas édesség (5) fahéjas sült sütőtök vaníliafagyival (1) fahéjas sütőtökös palacsinta (1) fánk (1) fartő (1) fasírt (1) fehérbors (1) fehérpecsenye (1) fehér rántás (1) fejessaláta (1) feketebors (1) feketepecsenye (1) felhasználása (2) felsál (2) feta (1) finomliszt (1) fokhagyma (7) fokhagymás (1) földtúrás torta (1) forgácsfánk (1) forralás (1) forrázás (1) forró csoki (1) forró ital (1) főzés (20) főzőiskola (20) főzősuli (20) főzősuli közösség (1) francia (2) francia konyha (2) frankfurti leves (1) frissítő (1) füstölt sonka (1) füstölt szalonna (1) fűszer (4) fűszerek (4) fűszerezés (4) galuska (2) gasztroblog (2) gasztronómia (1) gofri (1) gofrisütő (1) gofri sütése (1) görög saláta (1) graham kenyér (1) graham liszt (1) gratinée (1) gratinírozás (1) grill (5) grillezés (2) grillpác (3) grillpácok (1) grillsütés (2) grillsütő (1) grillsütő begyújtása (1) grillsütő tisztítása (1) grillszósz (1) grill ételek (2) gyerekzsúr (2) gyümölcsleves (3) gyümölcsös diós pite (1) gyümölcsszörp (1) gyurma (1) gyurmázás (1) habarás (1) habarás készítés (1) hagyma (2) hagymaleves (2) halottak napja (1) hamvazószerda (3) hátszín (2) házi (1) házi túró rudi (1) hellókarácsony (2) hideg (1) higiénia (2) (1) hogyan kell befőzni (1) hogyan kell grillezni (3) hogyan kell habarni (1) hogyan kell húst sütni (2) hogyan kell kovászos uborkát készíteni (1) hogyan kell lekvárt főzni (1) hogyan kell muffint sütni (1) hogyan kell nokedlit szaggatni (2) hogyan kell palacsintát sütni (1) hogyan kell panírozni (2) hogyan kell rántást készíteni (1) hogyan kell só liszt gyurmát készíteni (1) hólabda (1) Hol bújkálsz Cinege (1) humor (1) húshagyókedd (3) húsklopfoló (2) húsvét (2) húsvéti (1) húsvéti tojás (1) indanet (1) ital (1) jack olantern (1) juhtúró (3) juhtúrós (1) juhtúrós rakott sertésszelet (1) juhtúrós receptek (3) Julia Child (1) julie and julia (2) július 14. (1) kacsamell (1) kakukkfű (1) kapor (1) káposzta (1) kapros juhtúrós falatok (1) karácsony (3) karaj (2) karamellizált ananász (1) kávés (1) kecskerutafű (1) kéksajtos párnácska (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (2) kenyérkocka (1) kenyérrecept (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kevert tészta (2) kifli (1) kifújt tojás (1) kígyóuborka (1) kiőrlésű (1) klopfolás (4) klopfoló (2) kocka (1) koktélparadicsom (1) kókusz (2) kókuszkocka (1) kolbász (1) konyha (2) konyhamérleg (1) kovászos (1) kovászos uborka (4) koviubi (2) kozák sapka (1) közösség (1) krémlevesek (1) krumpli (3) krumplifőzelék (1) kukoricaliszt (1) kukta (1) lapocka (2) lawson (1) lecsó (1) lekvár (2) lekvárfőzés (1) lekváros táska (1) levelestészta (7) leveles tészta (7) leves (1) levesbetét (1) lilahagyma (1) liszt (2) lisztfajták (1) lisztszórás (2) locsoló öntet (1) loignon (1) madártej (1) máglyarakás (2) majonéz (1) majoránna (2) majoranna (6) makó (1) mákos guba (1) malac (1) málna (1) málnás (2) málnaszörp (1) marha (1) marhahús (2) marhahús részei (1) marhahús részei és felhasználásuk (1) marhasültes (1) marinád (2) mártás (1) mártás készítés (1) Mastering the art of French Cooking (1) máz (1) mazsolás kalácspuding (1) mazsolás madárkák (1) medela (1) meggy (3) meggyleves (1) melegszendvics (1) mérés (1) meryl streep (1) mézes (1) mindenszentek (3) mindent egybe tészta (2) mozi (1) muffin (1) muffin tészta (1) Murphy törvényei (1) nigella (2) nokedli (1) nyár (1) nyárs (2) olaj (1) oldalas (3) oldalas sütése (1) olívabogyó (1) öntet (2) őszibarack (2) óvoda (1) pác (2) páclé (3) páclé receptek (1) pácolás (4) palacsinta (3) palacsintatészta (3) palacsinta sütése (1) panírozás (3) paprika (1) paradicsom (2) paris (2) párizs (2) parmezán (1) párolás (4) párolóedény (3) petrezselymes (1) petrezselymes krumpli (1) pirítás (1) pirítós (1) pirosbors (1) pirospaprika (3) pogácsa (1) póréhagyma (1) Quiché (1) rakott krumpli (1) rakott zöldbab (1) rántás (2) rántás készítés (2) rántott (2) rántott hús (2) ratyli (1) rázott tészta (3) recept (61) receptek (5) részei (1) rétesliszt (1) ribizli (2) ribizlis vörösáfonyás pite (1) rigó jancsi (1) rizsliszt (1) rostonsült (1) roston sütés (4) rozmaring (1) rózsabors (1) rozsliszt (1) sajt (3) sajtos kocka (1) saláta (1) salátaöntet (1) sárgabarack (4) sárgabaracklekvár (1) sárgabarackos quiché (1) savanyúság (1) sertés (1) sertéscomb (2) sertéshús (2) sertéssült (1) sodó (1) sonka (3) sonkás batyu (1) sonkás kocka (1) sonkás sajtos párnácska (1) sonkás tészta (1) sörtészta (2) sós aprósütemény (1) soupe (1) só liszt (1) só liszt gyurma (1) spenót (1) sült (2) sült hús (2) sült húsos zsíros kenyér (2) sült krumpli (1) sűrítés (3) sütemény (14) süteménytészta (14) süteménytészta alaprecept (3) süteménytészta készítés (8) sütés (17) sütés nélkül készíthető (2) sütés sütőben (14) süti (12) sütőtök (6) sütőtök fajták (1) sütőtök felhasználása (4) sydney (1) sydney szakácsa (1) szakácsa (1) szavazás (2) szendvics (1) szikkadt kenyér (1) szikkadt kenyér felhasználása (2) szoptatás (1) szörp (2) sztrapacska (1) szűzérme (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (1) tárkonyos csirkeragu (1) tartósítás (1) tejföl (1) tejnövelés (2) tejserkentő (2) teljes (1) tojás (3) tojásleves (1) tojásos lecsó (1) tojásos nokedli (1) tojás kifújása (1) tök (2) töklámpás (1) töltelék (1) töltött csirkecomb (2) töltött káposzta (1) tönkölybúzaliszt (1) torta (2) trendi (1) triplacsokis mogyorós (1) túró (5) túrórudi (1) túrós (2) túrós pogácsa (1) túrós receptek (5) túrótorta (2) túróval töltött zsemle (1) túró rudi (1) tüttyölt (1) ubi (1) üdítő (1) újburgonya (1) újkrumpli (1) urtica urens (1) vanília (4) vaníliafagyi (1) vaníliamártás (2) vaníliaöntet (1) vaníliapuding (2) vaníliasodó (2) világos rántás (1) virsli (3) virslis falatok (1) vörösáfonya (1) vörösáfonya mázas sonka (1) zöldbab (1) zöldbors (1) zöldséges (1) zsálya (1) zsemle (1) zsemlemorzsa (1) zsemleszínű rántás (2) zsúr (1) Címkefelhő

Linkblog

Hogyan kell grillezni?

2009.10.11. 08:51 | kocoska77 | Szólj hozzá!

Bár grillezni nem túl bonyolult dolog, de azért nem is annyira egyszerű, mint egy kakaó elkészítése. Ugyanolyan könnyű elrontani, mint a „szabályokat” betartva finomakat sütni. A fő veszélyforrás a kiszáradás, de egyéb buktatók is vannak a dologban, emlékszem például, mit össze nyűglődtünk a faszénnel (begyújtással, milyen magasra púpozzam, hol nem sült a hús, hol meg megégett, stb.), de valószínűleg más is eszembe jutna, ha sokat gondolkoznék rajta:) Már esett szó a grillezés előkészületeiről és a pácolásról is, sőt, itt pácrecepteket is olvashattok, de szót kell még ejtsünk magáról a sütésről. Van néhány dolog, amit betartva ügyes grillezők leszünk, alant ezeket próbáltam összeszedni.
 

  • Vigyázzunk arra, hogy olyan húsokat válasszunk, amelyek nem túl zsírosak – pl. csirkecomb, csirkemell, steak, bárány borda, tarja stb. A hússzeletek ne legyenek se túl vékonyak, se túl vastagok.
     
  • Az esetleges inakat és nagyobb zsírereket legalább 4-5 centinként vágjuk át, hogy ne ránthassák össze a húst.
     
  • A vastagabb húsokat vágjuk fel kockákra, és készítsünk nyársakat belőlük.
     
  • A grillezendő ételek legyenek egyszerűek, azaz semmi szükség flancos előkészítésre és csomagolásra.
     
  • A húsokat mindig pácoljuk be, legalább néhány órával sütés előtt, de sózni mindig csak utólag sózzunk.
     
  • A nyársak elkészítése a legegyszerűbb, és a sütésük is kevesebb időt igényel. Használhatunk fém nyársakat vagy fapálcikát is, de ezeket ne felejtsük el beáztatni fél órával sütés előtt.
     
  • A zöldségekkel sok mindent lehet kezdeni: süthetjük egészben, megtölthetjük, vagy feldarabolhatjuk őket kis kockákra, amikből nyársakat készíthetünk. Jól grillezhető zöldségek: cukkíni, gomba, paprika, padlizsán, krumpli, édes burgonya, paradicsom, kukorica, hagyma, fokhagyma – utóbbiakat ha lehet, ne pucoljuk meg és ne vágjuk fel, hanem héjastól tegyük a nyársra. A krumplit és a kukoricát érdemes előtte félig megfőzni, majd a grillen egy kicsit átpirítani.
     
  • Gyümölcsöket is grillezhetünk (pl. almát, körtét, barackot), és desszertként őrölt fahéjjal, vaníliafagylalttal, krémmel vagy mézzel tálaljuk.
     
  • A grillezés ideje az ételtől és a grillező típusától is függ,  lávaköves grillsütőn pl. gyorsabban elkészülnek az ételek. Általában 5-10 percet igényelnek a zöldségek, gyümölcsök, a csirkemell, hamburger, rákos és halas nyársak, tovább, kb. 20 percig, vagy tovább sül a csirkecomb, a marha- és sertésszeletek. Egy egész csirke sütési ideje -grillen vagy nyárson- kb. 1 óra.
     
  • Csak akkor kezdjünk el faszénen grillezni, ha a szén már parázslik, lávaköves sütőn pedig ha alaposan felmelegedett a grill.
     
  • Ne tegyünk túl sok ételt a rácsra, mert összeragadnak és nehezebben sülnek át.
     
  • Ne süssünk erős tűznél/túl magas hőmérsékleten, mert a hús külseje megég, a közepe nyers marad, a zöldségek pedig szénné égnek. Különösen egész húsok, kenyér sütésénél érdemes a parazsat grill két oldalán egyenletesen elosztva, fedő használatával grillezni.
     
  • Ha túl magas a hőfok (nagyon gyorsan megég a kaja), akkor a parazsat kicsit toljuk szét (lapítsuk) vagy a rács magasságán állítsunk, ha túl alacsony (sehogy se akarnak megsülni a dolgok), akkor toljuk össze magasabb kupacba a parazsat, vagy tegyük alacsonyabbra a rácsot.
     
  • A parázs eloszlatható vékonyan és vastagabban is, akár egy grillen belül is, így különböző húsok és zöldségek egymás mellett, eltérően grillezhetők. De ehhez azért szükséges némi tapasztalat is:)
     
  • Ha választhatunk, akkor a legcélszerűbb fedeles grillt használni, mert a gömbgrillben sütés egyszerűbb és a húsok kevésbé száradnak ki.
     
  • Sütéskor először a húsok egyik oldalát süssük meg, majd fordítsunk rajta, és a másikat is.
     
  • Nagyon fontos, hogy villával ne szurkáljuk a húsokat/halakat, mert kifolyik belőlük a húslé és kiszáradnak. Csak grill-lapáttal vagy hússütő csipesszel forgassuk őket, és szurkálás helyett nyomkodással ellenőrizzük, meddig kell még sütni.
     
  • Sütés közben folyamatosan ellenőrizzük az ételeket. Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl a húsokat, ne legyenek kormosak, de kellően átsüljenek. Ha a hús túlsül, kiszárad és kemény lesz, a zöldségeknek pedig keserű lesz az ízük.
     
  • A zöldségeket a felső polcon (vagy alacsonyabb hőfokon) süssük, amíg grill csíkok keletkeznek rajtuk.
     
  • A nyársakat ne felejtsük el sütés közben többször is megforgatni.
     
  • Az elkészült ételeket tiszta tányérokra, tálcákra helyezzük, ne azokra, amiken a pácolt húsok voltak.
     
  • A sütés végén, a maradék parázs pont ideális arra, hogy zöldségeket süssünk rajta.
     
  • A halakat érdemes nyársra húzni, esetleg alufóliába csomagolva sütni vagy párolni. Az alufólia helyett -ha van rá lehetőségünk- érdemes egészségesebb csomagolást: banánlevelet vagy a szőlőlevelet kipróbálni.
     
  • A grillezett ételek sokszor elég szárazak, így érdemes készíteni hozzájuk néhány egyszerű mártást vagy szószt is.
     
  • A grillételekhez kínáljunk salátákat vagy más köreteket, ne csak szeletelt kenyeret:)

Címkék: alapok grill nyárs főzőiskola pácolás főzősuli grillsütő hogyan kell grillezni roston sütés

A bejegyzés trackback címe:

https://fozosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr171431830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása