Bár grillezni nem túl bonyolult dolog, de azért nem is annyira egyszerű, mint egy kakaó elkészítése. Ugyanolyan könnyű elrontani, mint a „szabályokat” betartva finomakat sütni. A fő veszélyforrás a kiszáradás, de egyéb buktatók is vannak a dologban, emlékszem például, mit össze nyűglődtünk a faszénnel (begyújtással, milyen magasra púpozzam, hol nem sült a hús, hol meg megégett, stb.), de valószínűleg más is eszembe jutna, ha sokat gondolkoznék rajta:) Már esett szó a grillezés előkészületeiről és a pácolásról is, sőt, itt pácrecepteket is olvashattok, de szót kell még ejtsünk magáról a sütésről. Van néhány dolog, amit betartva ügyes grillezők leszünk, alant ezeket próbáltam összeszedni.
- Vigyázzunk arra, hogy olyan húsokat válasszunk, amelyek nem túl zsírosak – pl. csirkecomb, csirkemell, steak, bárány borda, tarja stb. A hússzeletek ne legyenek se túl vékonyak, se túl vastagok.
- Az esetleges inakat és nagyobb zsírereket legalább 4-5 centinként vágjuk át, hogy ne ránthassák össze a húst.
- A vastagabb húsokat vágjuk fel kockákra, és készítsünk nyársakat belőlük.
- A grillezendő ételek legyenek egyszerűek, azaz semmi szükség flancos előkészítésre és csomagolásra.
- A húsokat mindig pácoljuk be, legalább néhány órával sütés előtt, de sózni mindig csak utólag sózzunk.
- A nyársak elkészítése a legegyszerűbb, és a sütésük is kevesebb időt igényel. Használhatunk fém nyársakat vagy fapálcikát is, de ezeket ne felejtsük el beáztatni fél órával sütés előtt.
- A zöldségekkel sok mindent lehet kezdeni: süthetjük egészben, megtölthetjük, vagy feldarabolhatjuk őket kis kockákra, amikből nyársakat készíthetünk. Jól grillezhető zöldségek: cukkíni, gomba, paprika, padlizsán, krumpli, édes burgonya, paradicsom, kukorica, hagyma, fokhagyma – utóbbiakat ha lehet, ne pucoljuk meg és ne vágjuk fel, hanem héjastól tegyük a nyársra. A krumplit és a kukoricát érdemes előtte félig megfőzni, majd a grillen egy kicsit átpirítani.
- Gyümölcsöket is grillezhetünk (pl. almát, körtét, barackot), és desszertként őrölt fahéjjal, vaníliafagylalttal, krémmel vagy mézzel tálaljuk.
- A grillezés ideje az ételtől és a grillező típusától is függ, lávaköves grillsütőn pl. gyorsabban elkészülnek az ételek. Általában 5-10 percet igényelnek a zöldségek, gyümölcsök, a csirkemell, hamburger, rákos és halas nyársak, tovább, kb. 20 percig, vagy tovább sül a csirkecomb, a marha- és sertésszeletek. Egy egész csirke sütési ideje -grillen vagy nyárson- kb. 1 óra.
- Csak akkor kezdjünk el faszénen grillezni, ha a szén már parázslik, lávaköves sütőn pedig ha alaposan felmelegedett a grill.
- Ne tegyünk túl sok ételt a rácsra, mert összeragadnak és nehezebben sülnek át.
- Ne süssünk erős tűznél/túl magas hőmérsékleten, mert a hús külseje megég, a közepe nyers marad, a zöldségek pedig szénné égnek. Különösen egész húsok, kenyér sütésénél érdemes a parazsat grill két oldalán egyenletesen elosztva, fedő használatával grillezni.
- Ha túl magas a hőfok (nagyon gyorsan megég a kaja), akkor a parazsat kicsit toljuk szét (lapítsuk) vagy a rács magasságán állítsunk, ha túl alacsony (sehogy se akarnak megsülni a dolgok), akkor toljuk össze magasabb kupacba a parazsat, vagy tegyük alacsonyabbra a rácsot.
- A parázs eloszlatható vékonyan és vastagabban is, akár egy grillen belül is, így különböző húsok és zöldségek egymás mellett, eltérően grillezhetők. De ehhez azért szükséges némi tapasztalat is:)
- Ha választhatunk, akkor a legcélszerűbb fedeles grillt használni, mert a gömbgrillben sütés egyszerűbb és a húsok kevésbé száradnak ki.
- Sütéskor először a húsok egyik oldalát süssük meg, majd fordítsunk rajta, és a másikat is.
- Nagyon fontos, hogy villával ne szurkáljuk a húsokat/halakat, mert kifolyik belőlük a húslé és kiszáradnak. Csak grill-lapáttal vagy hússütő csipesszel forgassuk őket, és szurkálás helyett nyomkodással ellenőrizzük, meddig kell még sütni.
- Sütés közben folyamatosan ellenőrizzük az ételeket. Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl a húsokat, ne legyenek kormosak, de kellően átsüljenek. Ha a hús túlsül, kiszárad és kemény lesz, a zöldségeknek pedig keserű lesz az ízük.
- A zöldségeket a felső polcon (vagy alacsonyabb hőfokon) süssük, amíg grill csíkok keletkeznek rajtuk.
- A nyársakat ne felejtsük el sütés közben többször is megforgatni.
- Az elkészült ételeket tiszta tányérokra, tálcákra helyezzük, ne azokra, amiken a pácolt húsok voltak.
- A sütés végén, a maradék parázs pont ideális arra, hogy zöldségeket süssünk rajta.
- A halakat érdemes nyársra húzni, esetleg alufóliába csomagolva sütni vagy párolni. Az alufólia helyett -ha van rá lehetőségünk- érdemes egészségesebb csomagolást: banánlevelet vagy a szőlőlevelet kipróbálni.
- A grillezett ételek sokszor elég szárazak, így érdemes készíteni hozzájuk néhány egyszerű mártást vagy szószt is.
- A grillételekhez kínáljunk salátákat vagy más köreteket, ne csak szeletelt kenyeret:)