Az előző bejegyzésben elsősorban a biztonságról volt szó, most álljon itt a többi, immáron inkább a higiénia tárgyköréből:
- Főzés közben időnként muszáj kezet mosni: pl. nyers hússal való foglalatosság után (fertőzésveszély, lásd köv. pont!), vagy ha valamitől nagyon maszatos lesz a kezed és máshoz nyúlsz.
- Ha tudsz, használj külön vágódeszkát a nyers húsnak és külön egyet a többinek. Nem feltétlen fertőződsz meg, ha nem tartod be, de ha igen, nagyon durva dolgokat lehet így elkapni, és sajnos egy kevésbé gondos v. tapasztalt doki nem vagy csak sokára veszi észre a valódi betegséget :(
- mindig alaposan mosd meg az alapanyagokat (tojás, hús, zöldség, gyümölcs), hasmenést vagy fertőzéseket előzhetsz meg vele. Különösen fontos ez, ha nyers marad az étel (tartár, majonéz, tatárbifsztek, saláta, stb.)
- a habverőt, húsklopfolót, húsdarálót, krumplinyomót, fokhagymaprést, reszelőket érdemes rögtön használat után elmosni, vagy legalább beáztatni, mert ha hagyod rászáradni, nagyon brutális a résekből kibányászni a maradékokat és tisztává varázsolni.
- Trükk: a húsokat én mindig lefedem átlátszó fóliával és úgy klopfolom ki, munkát és időt spórolok azzal, hogy tiszta marad a húsklopfoló:)
- Trükk: a húsokat én mindig lefedem átlátszó fóliával és úgy klopfolom ki, munkát és időt spórolok azzal, hogy tiszta marad a húsklopfoló:)
- Végezetül egy tényleg apróság: kösd össze a hajad, mielőtt nekiállsz főzni. Nagyon ciki tud lenni, ha a párod/vendéged hajszálat húz ki a szájából – márpedig, ha lobog a hajad, ez előbb-utóbb tuti megtörténik, már csak statisztikailag is ;)